Dokud nás mučednictví nerozdělí: Dívky ze Západu se přidávají k IS

Londýn - Počet Evropanek, které se přidaly k Islámskému státu (IS), stále roste. Představa, že mladé ženy cestují do Sýrie jen kvůli tomu, aby se staly nevěstami islamistických bojovníků, je ale zjednodušená. Dívky tak činí z mnoha důvodů, ať již jde o vztek vycházející z pocitu pronásledování muslimů v jejich zemi až po přání patřit k podobně smýšlejícímu společenství dívek. Mezi džihádisty je lákají propagandistické akce, realita ale bývá věšinou krutá a na návrat už je pak většinou pozdě.

Podle britské studie by se měla západní společnost snažit těmto různorodým motivacím porozumět, jestliže chce zabránit tomu, aby se k islamistům připojovalo čím dál tím větší množství dívek, které by se pak mohly vracet zpátky domů a páchat teroristické útoky. Jestliže se házejí do jednoho pytle a pohlíží se na ně jen jako na nevinné dívky s vymytými mozky, nepřispívá to k porozumění toho, jak velké nebezpečí představují, uvádějí autorky studie Erin Saltmanová a Melanie Smithová. Termín „džihádistické nevěsty“ podle nich sice je chytlavý pro média, nicméně tyto mladé ženy cestující do Sýrie samy sebe považují za něco více: za poutnice, které se vydávají na misi, která má za cíl přetvořit region podle islamistické utopie. Některé z dívek by rády bojovaly po boku mužů, hnutí Islámský stát se ale řídí přísnými pravidly, a proto ženy musí zastávat roli v domácnosti.

Žena na území kontrolovaném islamisty má základní povinnost - být dobrou manželkou a matkou příští generace bojovníků. Podle studie ale dívky rovněž hrají klíčovou úlohu na poli propagandy, kdy používáním sociálních sítí lákají do řad Islámského státu další rekruty. Propaganda zjednodušuje světové konflikty na boj dobra se zlem, ve kterém má i jednotlivec příležitost stát se hrdinou.

Dokud nás mučednictví nerozdělí (zdroj: ČT24)

Mladé ženy jsou ještě zranitelnější, pokud jde o tento druh rétoriky, protože si v dospívání často kladou otázky týkající se jejich identity. Mnoho dívek, které autorky studie sledovaly, uvedlo, že se v sekulární západní společnosti cítily sociálně a kulturně izolované. Naopak v regionu kontrolovaném Islámským státem viděly „bezpečné útočiště pro ty, kteří si přejí přijmout a chránit islám“.

Na území kontrolované islamisty již odcestovalo asi 550 mladých žen, některým bylo pouhých 13 let. Autorky studie prozkoumaly na nejrůznějších sociálních sítích účty více než stovky takových dívek. Zjistily, že pocházejí z asi 15 zemí a mluví většinou anglicky. Hovoří prý neustále o kamarádství, která zažívají poté, co se přesunuly na území Islámského státu, a zveřejňují fotografie svých podobně zahalených „sester“.

Dokud nás mučednictví nerozdělí
Zdroj: ČT24

Právě touha po těchto „sestrách“, hledání vlastní identity a smyslu života jsou prý hlavními hnacími motory, které ženou dívky na území Sýrie a Iráku, kde IS operuje. Dalším je pak hledání romantiky ve formě manželství s islamistickým bojovníkem. „Je to jen propaganda. Realita je velmi odlišná,“ říká Saltmanová.