Kyjev paragrafy pro Tymošenkovou nezmírnil

Kyjev - Ukrajinský parlament zamítl návrh zrušit v rámci novely trestního zákoníku paragraf týkající se hospodářských deliktů, na jehož základě byla uvězněna vůdkyně opozice Julija Tymošenková. Návrh projednával ve druhém čtení. Změnu, která by vedla k osvobození expremiérky, prosazovali poslanci opoziční strany Vlast. Soud poslal Tymošenkovou na sedm let do vězení za překročení pravomocí, když uzavřela s Ruskem v roce 2009 údajně nevýhodnou smlouvu na dovoz zemního plynu. Rozsudek není pravomocný, odvolání soud projedná příští měsíc. Expremiérka tvrdí, že je obětí pomsty prezidenta Viktora Janukovyče.

Návrh, aby z trestního zákoníku vypadl paragraf 365, na jehož základě byla expremiérka odsouzena, podpořilo při hlasování 147 poslanců. K jeho schválení bylo zapotřebí 226 hlasů.

Vládní parlamentní většina požadavky opozice odmítá. Expremiérku tak v ženské věznici možná čekají i dlouhé měsíce. Navíc čelí dalším obviněním. Týkají se daňových úniků, krádeže a ukrývání valutových zisků z devadesátých let, kdy stála v čele plynárenského podniku. Evropská unie pokládá procesy za vykonstruované a už dřív Kyjevu pohrozila zastavením asociačních dohod, pokud Tymošenková ve vězení zůstane.

Ukrajinský parlament projedná zmírnění trestů (zdroj: ČT24)