Monti pokračuje v sestavování nového kabinetu

Řím - V Itálii dnes bude pokračovat jednání o sestavení nové italské vlády, kterou povede uznávaný ekonom Mario Monti. Jeho cílem je přesvědčit politické strany v parlamentu, aby podpořili kabinet, který má být složený nejen z politicky neangažovaných odborníků, ale pokud možná i z politických činitelů. Hlasování o důvěře vládě by se mohlo konat až v pátek. Dnes bude Monti pokračovat ve vyjednávání schůzkami se šéfy nejsilnějších stran - včetně té Berlusconiho.

Monti v pondělí prohlásil, že jeho vláda by měla působit do roku 2013, tedy do konce mandátu současného parlamentu. Odmítl tak snahu některých politických uskupení dovést Itálii k předčasným parlamentním volbám ihned poté, co jeho prozatímní kabinet odstartuje potřebné reformy.

Montiho čekají jednání s nejdůležitějšími parlamentními hráči. Jedná se o nejsilnější opoziční partaj - levicovou Demokratickou stranou a pravicový Lid svobody. Ten vede Silvio Berlusconi a podle italských médií bude chtít do vlády protlačit své věrné.

Na dotaz novinářů, co Italy čeká, Monti s odkazem na slavný výrok někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla za druhé světové války odpověděl: „Krev ne, slzy také ne, oběti… možná“.

Přestože mezinárodní trhy netrpělivě čekají na to, až se nová vláda pustí do reformních kroků, které mají ozdravit italské státní finance, už jmenování Montiho prozatím investory uklidnilo. Akcie na západoevropských burzách začaly stoupat.

Monti pokračuje v sestavování vlády (zdroj: ČT24)
Vydáno pod