Írán podle opozice spolupracuje s KLDR na vývoji jaderné bomby

Teherán - Íránská exilová organizace Národní rada íránského odporu (NCRI) tvrdí, že Írán spolupracuje se Severní Koreou na vývoji jaderné bomby. Součástí organizace jsou ovšem i Lidoví modžáhedové, kteří bývali v USA i EU řazeni k teroristickým skupinám. O omezení jaderného programu země se dlouhodobě snaží šest světových velmocí v čele s USA. Finální dohoda by měla být hotová do konce června. Podle některých diplomatů se ale termín zřejmě dodržet nepodaří.

Podle NCRI v dubnu Írán navštívila sedmičlenná severokorejská delegace. Zdržela se týden a pobývala v objektech ministerstva obrany. Letos šlo o třetí návštěvu tohoto druhu a na červen je naplánována další. Podle íránských exulantů ve skupině byli odborníci na jadernou technologii a balistiku.

NCRI má prý o pobytu severokorejské delegace informace od svých zdrojů v Íránu, ke kterým údajně patří i spojenci z elitních revolučních gard. Podle nich byli v dubnu Severokorejci v tajnosti v komplexu imáma Chomejního, který je východně od Teheránu a spadá pod ministerstvo obrany. Setkali se i s pracovníky organizace inovací a výzkumu obranné techniky, která je na americkém sankčním seznamu. Podle NCRI se tato organizace zabývá výzkumem jaderných hlavic.

Také Írán podle organizace pravidelně vysílá své lidi do KLDR. Při jaderném testu, který provedla Severní Korea v roce 2013, měl být i Mohsen Fachrízáde, kterého NCRI označuje za klíčovou osobu íránského jaderného programu. Tyto výměnné pobyty expertů podle NCRI dokazují, že se íránský režim „nevzdal úmyslu získat strategickou zbraň, která zůstává srdcem jeho jaderného programu“. Mluvčí NCRI Šáhín Ghobádí řekl, že „zbrojní program pokračuje a Írán nemá v úmyslu jej zpomalit“.

  • „NRCI je poměrně zvláštní odborová organizace, která je napojená v podstatě na teroristickou skupinu. Takže má své vlastní politické zájmy. I načasování zavání tím, že tato informace byla šita na míru pro to, aby zhatila jakékoliv pokusy o smíření s Íránem,“ upozornil ve vysílání ČT24 Josef Kraus, politolog Fakulty sociálních věd UK.

Podle Krause NCRI vyzývala dříve i k ozbrojenému zásahu proti Íránu. Jejím cílem je svrhnout režim v Teheránu a nastolit jiný, ideálně pod jejich vládou. Že mezi Íránem a Severní Koreou dochází ke spolupráci ve vojenské oblasti, ale Kraus potvrdil. Obě země na této bázi podle něj spolupracují od počátku 90. let. Z hlediska ohrožení světové bezpečnosti představuje podle Krause daleko větší hrozbu Severní Korea, která je i v jaderné oblasti daleko za Íránem.

NCRI sídlí ve Francii. Sdružuje několik skupin íránské opozice, ke kterým patří také Lidoví modžáhedové, kteří bývali v USA i Evropské unii řazeni k teroristickým skupinám. V roce 2002 NCRI jako první zveřejnil informaci o továrně na obohacování uranu v Natanzu a těžkovodním reaktoru v Aráku, o kterých svět do té doby nevěděl.

Obohacování uranu v Íránu
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Jednání o jádru se zřejmě zkomplikují

O jaderném programu s Íránem dlouhodobě jednají Spojené státy, Rusko, Čína, Francie, Británie a Německo. Rozhovory, které by měly dospět ke konečné dohodě, skončí 30. června. Francie chce ale finální dohodu o íránském jádru zablokovat, a to pokud Teherán neumožní přístup inspektorů do všech zařízení včetně vojenských. Diplomaté už dávají najevo, že se detaily do konce června projednat nepodaří. Západ Íránu za omezení jaderného programu nabízí rušení sankcí. Írán dlouhodobě tvrdí, že nevyvíjí atomovou bombu a že o ni ani nestojí. Svůj jaderný program označuje za výhradně mírový.

Politolog Josef Kraus: Cílem NCRI je svrhnout režim v Teheránu (zdroj: ČT24)