Druhý muž Vatikánu: „ANO“ svatbám homosexuálů je porážkou lidstva

Schválení sňatků homosexuálů, o kterém o víkendu v referendu rozhodli občané tradičně katolického Irska, je podle Vatikánu pro lidstvo porážkou. Prohlásil to vatikánský státní sekretář Pietro Parolin, po papežovi Františkovi nejvýznamnější činitel katolické církve.

Pro uzákonění sňatků osob stejného pohlaví hlasovalo pro 62,1 procenta voličů. Zhruba 60procentní byla také účast v referendu – byla tedy nebývale vysoká. „Byl jsem hluboce zarmoucen tímto výsledkem,“ prohlásil italský kardinál Parolin. „Církev musí vzít v úvahu tuto skutečnost, ale v tom smyslu, že musí posílit svůj závazek evangelizace. Myslím si, že můžeme mluvit nejen o porážce pro křesťanské principy, ale i o porážce pro lidstvo,“ dodal.

Úřad vatikánského státního sekretáře bývá přirovnáván k funkci předsedy vlády. Parolin funkci zastává od října 2013, kdy nahradil kardinála Tarcisia Bertoneho, jehož působení bylo ve Vatikánu vystaveno sílící kritice. Parolin bývá označován za cenného spojence pro papeže Františka při úsilí o reformu římskokatolické církve.

Funkci státního tajemníka mohou vykonávat pouze kardinálové. Bertoneho si na post vybral papež Benedikt XVI., po jeho abdikaci vedl italský kardinál několik dní celou katolickou církev. Osmdesátiletý Bertone byl ale ve Vatikánu již delší dobu terčem kritiky, zejména v souvislosti se skandálem kolem sexuálního zneužívání dětí katolickými kněžími. Jeho odchod proto pro znalce vatikánských poměrů nebyl překvapením.