Po zprávě MAAE se objevují debaty o zásahu proti Íránu

Brusel – Německo odmítá jakékoli debaty o případném vojenském zásahu proti Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Ministr zahraničí Guido Westerwelle ovšem připouští, že by se mohly zpřísnit sankce vůči Teheránu. Británie zastává stanovisko, že by měly být na jednacím stole všechny možnosti, země Evropské unie se v pohledu na případný vojenský zásah neshodují. USA plánují na íránský jaderný program jasnou odpověď.

„Přísnější sankce jsou nevyhnutelné, pokud Írán bude odmítat spolupráci s MAAE (Mezinárodní agentura pro atomovou energii), avšak nebudeme se účastnit debat o vojenské intervenci,“ řekl šéf německé diplomacie Guido Westerwelle. „Takovéto diskuze jsou kontraproduktivní a odmítáme je,“ dodal před jednáním s kolegy z EU v Bruselu, na kterém se budou kroky proti Íránu řešit.    

Jeho britský kolega William Hague krátce před tím podotkl, že Británie o vojenské akci v tuto chvíli neuvažuje, ani po ní nevolá. „Současně ale říkáme, že všechny možnosti by měly zůstat na stole,“ konstatoval.   

MAAE v úterý předložila novou zprávu o jaderném programu Íránu. Teherán v ní viní, že provádí testy s vysoce výbušným materiálem, což prý naznačuje, že Írán pracuje na jaderné zbrani.

Americký prezident Barack Obama dal najevo, že chce odpověď na íránský jaderný program vypracovat spolu se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem. Moskva se dnes ale proti jakýmkoli dalším protiíránským krokům ostře postavila a obvinila Západ, že „kampaň“ proti íránským jaderným ambicím záměrně zinscenoval. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že cílem „vyhrocených vášní“ kolem íránského programu není nic jiného než zavedení nových sankcí. Ty Rusko odmítá.