Kosmická loď Sojuz úspěšně odstartovala k ISS

Bajkonur - Ruská kosmická loď Sojuz TMA-22 s tříčlennou rusko-americkou posádkou dnes ráno úspěšně odstartovala z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Nosná raketa úspěšně vynesla Sojuz na oběžnou dráhu, kde se za dva dny spojí s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).

O startu, který se uskutečnil v plánovaných 05:14 SEČ, informovaly světové agentury a záběry z něj přinesla televize Rossija 24. Start Sojuzu byl před dvěma měsíci odložen kvůli havárii bezpilotní dopravní lodi Progress, která měla rovněž letět k ISS.

Tento nezdar zaviněný poruchou na nosné raketě, jejíž varianta vynáší na oběžnou dráhu i lodě Sojuz, vedla kosmickou agenturu Roskosmos k zastavení všech plánovaných startů, dokud nebude zjištěna a odstraněna příčina havárie. To se již podařilo, takže Sojuz TMA-22 přiletí k ISS ještě včas, aby na stanici zůstala bez přerušení zachována lidská posádka.

Ruští kosmonauti, nováčci Anton Škaplerov a Anatolij Ivanišin, a zkušený americký astronaut Daniel Burbank, který má za sebou už dva úspěšné starty na raketoplánech, zůstanou na ISS do března. Vystřídají tříčlennou posádku, kterou tvoří Rus Sergej Volkov, Japonec Satoši Furukawa a Američan Michael Fossum. Ti se mají vrátit na Zemi 21. listopadu.

Pokud by nebyla nová posádka ISS vyslána včas, stanice by musela být dočasně opuštěna. Stalo by se tak poprvé za bezmála 11 let.

Daniel Burbank na tiskové konferenci v Moskvě:

„Velmi se těším na let Sojuzem, a to se ve světle událostí posledních měsíců ani trošku nezměnilo.“

Po tradičním dvoudenním manévrování se ve středu připojí ke kosmické stanici. Jejich mise bude kvůli srpnové havárii komplikovanější - musí dopravit náhradní přístroje za ty, které při pádu shořely, a s dosavadní posádkou stanice pak dohnat ztracený čas.

Sojuz letí z Bajkonuru k ISS (zdroj: ČT24)
Vydáno pod