CIA prý chtěla Usámovi narafičit mikročipy do léků

Washington - Americké tajné služby se chtěly dostat na stopu Usámy bin Ládina dálkovým monitorováním léků, které užíval. Podle amerického investigativního serveru The Intercept chtěli američtí agenti vkládat do léčiv mikročipy a s jejich pomocí hledaného zločince dopadnout. Není ale jasné, zda byl záměr nakonec realizován, nebo zůstal jen na papíře.

CIA zjistila, že bin Ládin trpěl řadou nemocí a navštěvoval zdravotnická zařízení včetně nemocnic provozovaných Mezinárodním výborem Červeného kříže. Organizace ale nyní odmítla komentovat spekulace o spolupráci s CIA s tím, že „je rozhodně proti zneužívání humanitární pomoci k jiným účelům“. Projekt byl podle amerického serveru výsledkem spolupráce řady tajných služeb, kromě CIA i americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) nebo britské elektronické rozvědky GHCQ.

CIA nakonec v roce 2011 uspořádala v Abbottábádu, kde terorista s rodinou žil, falešnou očkovací kampaň proti žloutence typu B. Díky ní se dostala k bin Ládinově DNA a ověřila si jeho totožnost. Šéfa sítě Al-Káida, odpovědného za teroristické útoky na New York a Washington ze září 2001, zabilo počátkem května 2011 speciální americké komando.

Z materiálů získaných serverem The Intercept vyplývá, že projekt byl připraven dva měsíce před samotným zásahem. To by nasvědčovalo tomu, že se tou dobou stále ještě nevědělo, kde se bin Ládin ukrývá.

Americké tajné služby tento týden odtajnily více než stovku dokumentů zabavených při likvidaci nejhledanějšího teroristy světa. Vyplývá z nich, že Usáma plánoval další útoky proti Američanům a další masové vraždy. Materiály byly zpřístupněny veřejnosti necelé dva týdny poté, co uznávaný investigativní novinář Seymour Hersh přišel s tvrzením, že na zásahu v Abbottábádu se významně podílel i Pákistán a role americké armády nebyla tak významná, jak tvrdí Washington. Bin Ládin se podle držitele Pulitzerovy ceny v Pákistánu v době zásahu neskrýval, jak tvrdí americká vláda, ale byl tam od roku 2006 vězněn pákistánskou vojenskou zpravodajskou službou.