Za troufalý protest před Kapitolem hrozí muži skoro deset let

Washington – Téměř deset let si může odsedět ve vězení muž, který před třemi týdny přistál u amerického sídla Kongresu s vírníkem (strojem podobným vrtulníku). Hrozí mu odsouzení za trestný čin porušení pravidel pro registraci stroje či narušení vyhraněného vzdušného prostoru. Incident u slavné budovy ve Washingtonu i kvůli selhání kontrolních služeb oživil debaty o bezpečnosti letového provozu.

Jednašedesátiletý Douglas Hughes díky nízkému letu unikl radarům. Se svým strojem pak přistál v samém srdci Washingtonu, nad kterým jsou přelety přísně zakázány a které je vybaveno nejmodernější protivzdušnou ochranou. Policie ho na trávníku před Kapitolem ihned zadržela a prohledala vírník. Nenašla u něj nic nebezpečného, pouze 535 dopisů určených pro jednotlivé členy Kongresu. 

Hughes, který je z Floridy, chtěl prý touto akcí zviditelnit kampaň proti stávajícímu politicko-finančnímu systému. Civilním povoláním pošťák už v minulých dnech prohlásil, že je připraven nést následky svého jednání. „Každý má právo zaujmout postoj k mému činu před více než měsícem, já to ale neudělal bezmyšlenkovitě. Nejdůležitější cíle protest splnil. Nikdo nebyl zraněn, nedošlo k újmě na majetku a moje poselství bylo předáno,“ napsal ve vyjádření pro list Washinton Post

Hughes kritizuje zejména rozhodnutí Nejvyššího soudu, které umožňuje velkým korporacím sponzorovat volební kampaně neomezeným množstvím peněz. „Desítky tisíc Američanů protestovaly, psaly politikům i do lokálních médií… Lidé rozumí, že neomezené finance ve volebních procesech jsou vážnou hrozbou pro naši demokracii,“ dodává.

Vírník je stejně jako vrtulník vybaven rotorem, létá ale na jiném principu. O pohyb se stará tlačná či tažná vrtule, rotor pak roztáčejí aerodynamické síly. Na rozdíl od vrtulníku nestartuje vírník kolmo a také se nedokáže ve vzduchu během letu zastavit na místě.