Ruská propaganda strčí sovětskou do kapsy - i díky trollům

Brusel - Evropa má recept, jak bojovat proti ruské propagandě. Příslušná studie vypracovaná pro Brusel navrhuje zacílit na celý ruskojazyčný svět, přiznává ale, že bude čelit mistrům v informační válce. Moskva totiž navazuje na to nejosvědčenější ze sovětských metod a doplňuje to prostředky digitálního věku. Stovky dobře placených takzvaných trollů se například dvanáct hodin denně věnují cílené manipulaci sociálních sítí. Podle expertů je tak nynější ruská propaganda mnohem lepší a účinnější, než byla ta sovětská.

Trollové pronikají na diskusní fóra, vymýšlejí a mění obrázky a videa. Každý se skrývá za stovkami falešných jmen. Denně musí pokrýt několik témat - ke své práci dostávají přesné scénáře. „Pravda se stává lží, lež pravdou, bílé bude černým. Je to velmi podivný svět,“ říká internetový aktivista a bývalý troll Marat Burchard. „Stojí za tím vláda. Není to soukromá iniciativa, ale vládní.“

Zaměstnavatelé dávají trollům k dispozici zdroje, na něž je třeba se odvolávat, a hlavní hesla, která je třeba používat. Vnější a vnitřní politika Ruska musí sklízet chválu, Ukrajina a Západ naopak. „Pokud se zadání týká například Ameriky, směřujeme to k tomu, že tam žijí špatně a bude jim ještě hůř,“ vysvětluje další bývalý troll Ludmila Savčuková.

Ukrajinská krize ruskou propagandu ještě zesílila. Západ teď hledá recept, jak se s ní vyrovnat, podle některých je ale pozdě. „Měli jsme to začít řešit už před deseti lety. Založit nezávislou televizi pro všechny rusky mluvící, něco jako celoarabskou Al-Džazíru,“ soudí Emin Milli, ázerbájdžánský disident a zakladatel Meydan TV. Pro takový finančně riskantní projekt ale teď není úrodná půda, tvrdí bruselský think-tank EED. Doporučuje začít podporou nezávislých médií v regionu, zesílit jejich propojování, produkci nezpravodajských pořadů a zvyšování mediální gramotnosti.

Ruští trollové se věnují cílené manipulaci na webu (zdroj: ČT24)

Šéfeditor týdeníku Economist Edward Lucas, který se podílel na zmíněné studii pro Evropskou komisi, v rozhovoru pro ČT uvedl, že je nutné se znovu poučit z toho, co se dělo ve studené válce: pronikat dovnitř Ruska s vlastním zpravodajstvím a na Západě vyvracet ruské konspirační teorie a propagandu. Pozemním vysíláním to není možné - musíme se soustředit na internet, říká Lucas. Prostředkem je prý především investigativní žurnalistika o ruské korupci, která pronikla až na Západ, a humor a satira, protože Vladimir Putin a jeho vládní klika o humor přišli.

Současná ruská propaganda je mnohem lepší než sovětská, říká Lucas. Ta sovětská podle něj měla slabinu v tom, že se snažila propagovat komunismus, který ale jako ekonomický systém nefunguje a je strašný jako systém politický. Dnešní ruská propaganda na to jde jinak: nevychvaluje Putina a Rusko, ale kritizuje Západ jako špatný, pokrytecký a dekadentní systém, který se rozpadá. Chybou Západu bylo domnívat se, že doba propagandy je za námi. Trošku jsme zapomněli na to, co jsme znali z éry studené války a díky čemu jsme ji vyhráli, říká šéfeditor Economistu.