Obama chce proti Íránu postupovat společně s Ruskem

Honolulu (USA) - Americký prezident Barack Obama plánuje se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem zformulovat společnou odpověď na nová obvinění, podle nichž Írán tajně vyvíjí jaderné zbraně. Obama se takto vyjádřil na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), který se koná v Honolulu. Na stejné téma tam hovořil i s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem.

Jednání mezi Obamou a Medvěděvem bylo jejich první příležitostí reagovat na páteční zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), který nastolila nové otázky ohledně íránského jaderného programu. Ten je podle Teheránu určen výhradně pro mírové účely, mezinárodní pozorovatelé jsou ale jiného názoru.

MAAE má prý důkazy, podle nichž Írán provádí výzkum a testuje postupy, které mu mohou pomoci vyvinout jaderné zbraně. Teherán se proti zprávě agentury ohradil a označil ji za výmysly, které mají sloužit Spojeným státům a jejich spojencům. Íránský jaderný program je prý čistě pro účely zajištění energie a výzkumu.

Obama se proti Íránu spojí i s čínským prezidentem

Obama hodlá spolu s čínským prezidentem prosadit, aby se Írán řídil mezinárodními pravidly a normami. Debata s čínským protějškem se ale více zaměřila na ekonomické otázky, které spolu obě země řeší.

Chu Ťin-tchao a Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Obama s Medvěděvem hovořil také o plánovaném protiraketovém štítu v Evropě, kde se postoj Moskvy a Washingtonu rozchází. To Medvěděv potvrdil i tentokrát. „Shodli jsme se, že budeme dál hledat východisko. Chápeme ale, že naše postoje jsou od sebe stále velmi vzdáleny,“ podotkl Medvěděv.