Klíčový svědek v kauze Magnitskij byl možná otráven

Londýn - Ruský podnikatel Alexandr Perepiličnyj, který byl považován za klíčového svědka v kauze Sergeje Magnitského, mohl být otráven. Naznačují to nové toxikologické rozbory. Perepiličnyj nečekaně zemřel v listopadu 2012 poblíž svého domu nedaleko Londýna, tehdejší vyšetřování ale cizí zavinění nakonec vyloučilo.

Předběžné testy ukázaly možné stopy jedu získaného z asijského druhu jasmínovce. Odvar z této rostliny se v čínské medicíně používá k zevní léčbě kožních potíží. Jinak je ale znám jako jed užívaný čínskými a ruskými nájemnými vrahy.

„Podezřelou látku jsme našli v žaludku. Vzhledem k tomu, že se tato přírodní substance vyskytuje pouze v jasmínech rostoucích v Číně, je nepravděpodobné, že by se mohla dostat do Perepiličného žaludku náhodou,“ uvedl zástupce pojišťovny, u které měl Perepiličnyj sjednánu životní pojistku.

Pojišťovna proto požádala o další překontrolování vzorků krve a moči. Profesorka Monique Simmondsová, která rozbor provedla, potvrdila nález jedu v Perepiličného žaludku, zdůraznila však, že není jisté, zda jed muže opravdu zabil. „Nikdo nenaznačuje, že látka, která byla nalezena v žaludku pana Perepiličného, je to, co jej skutečně zabilo. Spíš je to vizitka toho, kdo jej zabil,“ naznačila Simmondsová. Vyšetřování Perepiličného smrti tak prvně vede k jiné možnosti, než je náhlé srdeční selhání.

Perepiličného informace měly potvrdit obvinění vznesená Magnitským

Perepiličného náhlá smrt dávala média do souvislosti s informacemi, které o ruských finančních podvodech předal vyšetřovatelům a které údajně potvrzovaly obvinění vznesená právníkem Magnitským proti vysokým ruským činitelům. Perepiličného informace prý ukazovaly na to, že ruští představitelé a podsvětí daňovými podvody okradli ruský stát v přepočtu o takřka šest miliard korun.

Magnitskij zemřel v roce 2009 za dosud nevyjasněných okolností v moskevské vazební věznici. Jeho advokáti a někteří obhájci lidských práv jsou toho názoru, že byl ubit k smrti kvůli tomu, že na machinace upozorňoval.

Sám Perepiličnyj se prý svým kolegům v Londýně krátce před smrtí svěřil, že mu někdo vyhrožuje zabitím.

Sergej Magnitskij
Zdroj: ČT24

Britové se obávali „druhého Litviněnka“

Osoba Perepiličného není v Rusku příliš známá. Podle britských médií podnikatel při vyšetřování defraudací nespolupracoval s ruskými, ale se švýcarskými policisty. Ruští úředníci totiž údajně nezákonně získané finanční prostředky ukládali ve švýcarských bankách.

Podle médií bylo krátce před Perepiličného smrtí britské ministerstvo vnitra varováno, že se o něj mohou zajímat „ruští oficiální činitelé“. Po smrti podnikatele, který údajně v roce 2009 dostal v Británii politický azyl, se prý členové britské vlády začali obávat, že mají co do činění s „druhým Litviněnkem“.

Bývalý agent ruské rozvědky Alexandr Litviněnko, který se postavil proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, zemřel v listopadu 2006 v Londýně na otravu poloniem. Podle britské policie ho nejspíš otrávil další někdejší agent ruské rozvědky Andrej Lugovoj, nynější poslanec ruského parlamentu. Moskva jeho vinu popírá a odmítá ho Londýnu vydat.