Liga arabských států vyloučí Sýrii

Káhira - Liga arabských států (LAS) podle agentury Reuters pozastavila členství Sýrii a její armádu vyzvala k ukončení násilností vůči civilistům. Katarský premiér v závěru mimořádného summitu LAS v egyptské Káhiře prohlásil, že organizace hodlá proti vládě prezidenta Bašára Asada zavést politické a ekonomické sankce. Rovněž vyzval členské státy ligy ke stažení velvyslanců z Damašku. Zástupce Sýrie dnešní kroky organizace odsoudil.

Liga zároveň vyzvala k tomu, aby se všechny proudy syrské opozice setkaly v sídle této organizace, kde mají hledat shodu ohledně vedení země během příštího přechodného období v Sýrii. Setkání má trvat tři dny, o datu jeho konání dosud nejsou dostupné informace.

„Kritizovali nás, že si dáváme na čas,“ prohlásil katarský premiér a šéf diplomacie šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání v Káhiře a dodal: „Potřebovali jsme většinu k tomu, abychom tato rozhodnutí schválili.“ Pro pozastavení členství Sýrie hlasovalo 18 z 22 států ligy. Dočasné vyloučení Sýrie vstoupí v platnost ve středu.

Rozhodnutí LAS je vcelu překvapující, uvádí agentura Reuters. V minulosti se někteří arabští představitelé zdráhali postavit se proti syrské vládě kvůli zprávě, kterou by jejich postoj mohl vyslat odpůrcům v jejich vlastních zemích. Některé západní mocnosti přitom doufaly, že sousední arabské země by mohly izolovat Asada.

katarský premiér šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání

"Doufáme, že Sýrie podnikne odvážný krok k zastavení násilí a zahájení skutečného dialogu o skutečných reformách… Pozastavujeme účast syrské delegace na schůzích Arabské ligy počínaje 16. listopadem."

Sání k obavám, že rozhodnutí LAS by mohlo otevřít cestu k mezinárodní intervenci, jako tomu bylo letos za podobných okolností v severoafrické Libyi, zdůraznil, že „lidé se snaží tyto případy zaměňovat“ a že „o bezletové zóně nikdo nehovoří“. Lize došla trpělivost, když Bašár Asad porušil slib, který jí dal. Jen v pátek podle aktivistů zemřelo na demonstraci požadující zastavení syrského členství v lize 11 lidí.

Katarský premiér přitom nevyloučil, že LAS by se se žádostí o pomoc mohla obrátit na OSN. „Pokud násilí a zabíjení neskončí, generální tajemník (LAS) se obrátí na mezinárodní organizace zabývající se lidskými právy včetně Spojených národů,“ dodal. Navíc i  Muammara Kaddáfího liga před jeho pádem ze svých řad vyloučila.

Sýrie se s rozhodnutím nesmířila

Syrský zástupce při LAS Júsuf Ahmad v místních médiích prohlásil, že rozhodnutí LAS je nelegální. Vyloučit Sýrii by prý organizace mohla pouze jednomyslnou shodou všech členů. Přijaté kroky podle něj odporují stanovám ligy a ukazují, že LAS „slouží západnímu a americkému programu“.

Prvotní povstání proti Asadovu režimu se odehrála v polovině března. Až dosud pak při potlačování protestů bylo podle OSN zabito 3 500 lidí. Jiné zdroje však mluví o tom, že odhad organizace je velmi opatrný a obětí bylo mnohem více. Syrské úřady z násilností viní skupiny ozbrojenců, kteří prý zabili 1 100 policistů a vojáků. Násilnosti v Sýrii pokračují i přesto, že Damašek na mimořádném zasedání ministrů zahraničí LAS 2. listopadu přijal plán arabských států na řešení krize v zemi.

Zasedání Ligy arabských států
Zdroj: ČT24
Vyloučení Sýrie z Ligy arabských států (zdroj: ČT24)