Čínské úřady začínají naslouchat protestům kvůli znečištění

Peking – Čína a životní prostředí: spojení, které vedle politiky budí na území asijského giganta trvalé kontroverze. Přitom v ochotě naslouchat názoru lidí se podle mnohých začínají i v této oblasti prolamovat ledy. Za optimismem a nadějemi na pozadí problémů s obří spalovnou se vydala kamera ČT na západ od Pekingu.

„Na několika místech ji odmítli, nakonec ji postavili tady,“ shrnuje peripetie kolem „nechtěné“ obří spalovny obyvatel vesnice Lu-ťia-šan. Nevábně vyhlížející stavba je vidět zdaleka a v sousedství historického chrámu vytváří zvláštní zátiší. Pokažená estetika není ale zdaleka to hlavní, co místním vadí. Ve zdejším komplexu končí tisíce tun odpadu z hlavního města – a pro místní to znamená denně trpět hluk projíždějících kamionů a páchnoucí dým.

Úřady se brání tím, že souhlas se stavbou získaly v referendu. Zástupci prý objížděli vesnice, kde mluvili s lidmi a rozdávali dotazníky. Celých 92 procent oslovených podle úředníků se stavbou souhlasilo. Nikdo, s kým hovořil štáb ČT, ale nepotvrdil, že by se úřady o jejich názory zajímaly. O referendu navíc nic nevědí a mnozí považuj výsledek za zmanipulovaný. „Možná mluvili se zástupci města a místní vlády, ale s lidmi určitě ne,“ dodává muž jménem Liou Čchang-cchaj.

Čínská vesnice zápasí s ekologickým zatížením i úřady (zdroj: ČT24)

Kdyby i takové tvrzení bylo pravdivé, znamená to podle mnohých v komunistické Číně pozoruhodnou novinku. Ochota naslouchat je podle aktivistů důsledkem rostoucí nespokojenosti s životním prostředím. „Pokud lidé, kteří rozhodují, nebudou odpovídat na otázky, nevyslyší obavy a budou pokračovat v kontroverzních projektech, způsobí to v budoucnu problémy,“ zmiňuje zástupce hnutí Greenpeace Jen Liová.

Jinde v Číně dokonce protesty už vynutily odklad kontroverzní stavby. Místní úřady tak pomalu přistupují na nesnadnou cestu: Hledat rovnováhu mezi nespokojeností a potřebou rozvoje.