V troskách vrtulníku zahynul mexický ministr vnitra

Mexiko – Mexický ministr vnitra José Francisco Blake zahynul při havárii svého vrtulníku nedaleko hlavního města. Neštěstí nepřežil nikdo z osmi lidí na palubě, zatím se neobjevily informace o tom, že by nehoda nějak souvisela s drogovými gangy, proti nimž intenzivně bojují mexické bezpečnostní síly.

Mexický prezident Felipe Calderón v televizním projevu upřesnil, že k havárii došlo za velmi nepříznivých klimatických podmínek v mlze, a zřejmě tedy šlo o neštěstí. „Bez ohledu na to dojde k důkladnému vyšetřování okolností osudové nehody,“ zdůraznil. Calderónovi dnes telefonicky vyjádřil soustrast i americký prezident Barack Obama.

Pětačtyřicetiletý Blake patřil k nejbližším Calderónovým spolupracovníkům a byl klíčovou osobností vládního boje proti drogovým kartelům a organizovanému zločinu. Jeho pohřeb se má uskutečnit v sobotu.

Trosky vrtulníku, v nichž zahynul ministr Blake
Zdroj: ČT24

V roce 2008 zemřel při letecké nehodě tehdejší mexický ministr vnitra Juan Camilo Mouriňo. Jeho tryskový letoun se rovněž zřítil nedaleko metropole. Původně se spekulovalo, že tehdejší havárie byla následkem atentátu, vyšetřovatelé ale nakonec došli k závěru, že pád stroje způsobily turbulence.