Americké komando zabilo v Sýrii velitele islamistů

Damašek/Washington - Komando amerických speciálních jednotek zabilo v Sýrii vysoce postaveného velitele ozbrojenců z hnutí Islámský stát Tunisana Abú Sajjáfa. Ten se přímo podílel na finančním řízení Islámského státu a jeho obchodů s ropou. Sajjáfovu ženu, která prý hrála důležitou roli v teroristických aktivitách islamistů, Američané zadrželi a převezli do svého vojenského zařízení v sousedním Iráku. Při operaci vojáci usmrtili rovněž asi deset dalších islamistických bojovníků.

Řezníček: Ze strany USA jde o výjimečný zásah (zdroj: ČT24)

Podle Bílého domu byl útok nařízen přímo prezidentem Barackem Obamou. Ten již dříve slíbil, že do Sýrie ani do Iráku nevyšle žádné pozemní jednotky. O operacích speciálních jednotek se ale tehdy nezmínil. Po nynější operaci nebylo jasné, zda šlo o výjimku, či zda jde o novou kapitolu v americkém angažmá v Sýrii.

Americké komando proniklo do východní Sýrie vrtulníky. Jak uvedl americký ministr obrany Ash Carter, nikdo z vojáků nebyl zabit ani zraněn. Sajjáf, známý také jako Muhammad Šalabí, zemřel při přestřelce s příslušníky speciálních jednotek. „Operace je další významnou ranou pro ISIL,“ dodal Carter. ISIL je zkratkou pro Islámský stát v Iráku a Levantě, kterou islamisté dříve používali.

  • Martin Řezníček, zpravodaj ČT v USA: „Všichni američtí vojáci, kteří se na akci podíleli, jsou v pořádku, ale neoficiálně Američané připouštějí, že došlo i na souboj muže proti muži, na střelbu, že další radikálové přišli o život… Při operaci byla také osvobozena jedna žena, kterou měl radikál a jeho manželka držet v zajetí.“

Šlo o vůbec první známou operaci amerických speciálních jednotek v Sýrii kromě loňského nezdařeného tajného pokusu zachránit západní rukojmí, které islamisté na severovýchodě Sýrie zadržovali. Sajjáf údajně zastával v islamistickém hnutí velmi významné postavení, měl na starosti finanční operace i kontrolu obsazených ropných a plynových polí.

Podle mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost Bernadette Meehanové USA předem o akci neinformovaly syrskou vládu ani s ní útok nekoordinovaly. „Varovali jsme Asadův režim, aby nezasahoval do našich probíhajících akcí proti ISIL uvnitř Sýrie,“ uvedla Meehanová. Režim syrského prezidenta Bašára Asada podle ní není a nemůže být partnerem Američanů v boji proti Islámskému státu.

Spojenci se snaží zastavit postup islamistů

Americké velení zároveň dnes oznámilo, že od pátečního rána provedli spojenci šest leteckých úderů v Sýrii a 15 v Iráku. Postup islamistů se kromě USA a jejich spojenců snaží zastavit též syrská a irácká armáda a kurdští bojovníci. Letecké údery jsou součástí operace nazvané Inherent Resolve (Bytostné odhodlání). V Iráku kromě USA zasahují i Austrálie, Belgie, Kanada, Dánsko, Francie, Nizozemsko a Británie. Na náletech v Sýrii by se kromě Američanů měly podílet i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Americká operace přišla v době, kdy islamisté dosahují výrazných bojových úspěchů v Iráku i v sousední Sýrii. V pátek dobyli hlavní vládní budovu v Ramádí, které je střediskem irácké provincie Anbár, a vyvěsili na ní svou černou vlajku. Dnes se nicméně podle místních zdrojů z této budovy zase stáhli.

V Sýrii se zase odehrávají tvrdé boje u pouštního města Palmýra, kde se nacházejí slavné vykopávky, které UNESCO před dvěma lety zařadilo na seznam ohrožených památek kulturního dědictví. Podle některých zdrojů již radikálové část města dobyli a vyvěsili na budovách černé vlajky.