Stovky asijských uprchlíků už jsou na břehu, tisíce zůstávají na moři

Bangkok – Přes 1000 uprchlíků z Barmy a Bangladéše se po mnoha dnech strávených na moři dostalo do Indonésie a Thajska. Úřady obou zemí zahájily záchrannou akci, když se chatrná plavidla s migranty začala potápět. Běženci mířící do bohatších zemí jihovýchodní Asie byli na lodích uvězněni několik dní poté, co je převaděči opustili a okolní státy je odmítaly přijmout. Na moři zůstávají tisíce dalších uprchlíků, trpí nedostatkem jídla a vody.

Většina zachráněných migrantů pochází ze tří lodí, které dotáhli ke břehu indonéských provincií Aceh a Severní Sumatra místní rybáři. Lidé na plavidlech byli zesláblí, vyhladovělí a dehydrovaní. Dalších 106 osob bylo nalezeno ve čtvrtek na jednom z thajských ostrovů a dnes byli převezeni na pevninu.

Již v neděli a v pondělí zachránilo malajsijské a indonéské námořnictvo asi 1600 uprchlíků, obě země ale poté prohlásily, že víc migrantů již nejsou schopny přijmout a budou lodě s nimi po zásobení potravinami, vodou, léky, případně palivem posílat pryč. Zasáhnou pouze v případě, když se budou plavidla potápět.

Loď s migranty u thajského ostrova Ko Li Pe
Zdroj: Stringer TPX/Reuters

Uprchlická krize v Bengálském zálivu je podle expertů důsledkem toho, že jihovýchodní Asie léta tiše ignorovala osud muslimské menšiny Rohingů, kteří žijí v Barmě a stěžují si v této převážně buddhistické zemi dlouhodobě na diskriminaci. Ačkoli na území Barmy Rohingové pobývají po staletí, jsou tam stále považováni za nelegální přistěhovalce ze sousedního Bangladéše a většina z nich nemá žádné státní občanství. Téměř 140 000 Rohingů z barmského Arakanského státu opustilo domovy po krvavých střetech s buddhisty v roce 2012.

Právě Rohingové tvoří značnou část uprchlíků, další pocházejí z chudého Bangladéše. Migranti dříve mířili většinou přes Thajsko do Indonésie a Malajsie, thajské úřady ale objevily v posledních týdnech v džungli nelegální tábory pro migranty a hromadné hroby, které pravděpodobně obsahovaly těla uprchlíků, a rozhodly se proti pašerákům lidí razantně zakročit.

Jedna z lodí, která byla dovlečena ke břehu indonéské provincie Aceh, byla napěchovaná 790 lidmi, včetně 61 dětí a 61 žen, sdělil podplukovník Sunarya. Rybáři plavidlo zaregistrovali údajně ve chvíli, kdy se začínalo potápět, a odtáhli ho k pobřežní vesnici Langsa. „Někteří z těch lidí policii řekli, že byli několik dní opuštěni na moři a malajsijské úřady jejich loď odmítly přijmout,“ dodal Sunarya. Asi 25 kilometrů jižně od Langsy rybáři zachránili menší člun s 47 Rohingy, v sousední provincii Severní Sumatra rybáři zachránili třetí člun bez motoru s 96 osobami na palubě. Bylo jim poskytnuto jídlo a ubytování, dodal.

Thajské námořnictvo zase objevilo 106 lidí, převážně mužů, ale také 15 žen a dvě děti, na malém ostrůvku nedaleko břehů provincie Pchanggá v oblasti vyhledávané příznivci potápění. „Není jasné, jak se na ostrov dostali. Snažíme se zjistit, zda se stali obětí pašeráků lidí,“ uvedl guvernér provincie s tím, že celá skupina těchto rohingských běženců byla přepravena dnes na pevninu.