Americká televize na Pic***ově obrazu cenzuruje intimní partie

Washington - Americká televize Fox News pořádně naštvala své diváky, když v reportáži o rekordním prodeji Picassova mistrovského díla Alžírské ženy „zneviditelnila“ vyobrazeným ženám ňadra a genitálie. Ve snaze dbát o mravnost společnosti kdosi ve vysílání část intimních partií nechal rozmazat a část zakrýt pásem informujícím o prodeji obrazu.

Obraz Pabla Picassa Alžírské ženy se stal vůbec nejdražším výtvarným dílem prodaným v aukci. V newyorské síni Christie's se jedna z verzí tohoto proslulého plátna vydražila za 179,4 milionu dolarů (4,4 miliardy Kč). Picasso v letech 1954 až 1955 vytvořil 15 variací inspirovaných obrazem Eugena Delacroixe z roku 1834 a označil je písmeny A až O. Verze prodaná v pondělí v New Yorku nese označení O, a je tedy vyvrcholením celého cyklu.

Rozhodnutí televize Fox News vyvolalo bouři nevole na sociálních sítích, kde řada renomovaných kritiků odsuzuje přemrštěnou a až zvrácenou prudérnost stanice. „Ještě štěstí, že jsem nezaplatil 179 milionů za Picassův obraz vyretušovaný někým z Fox News,“ oddychl si jeden z přispěvatelů na Twitteru. Jiný se ironicky podivuje nad tím, že televize jméno „Picasso“ necenzurovala do podoby „Pic***o“, aby eliminovala ono neslušné anglické „ass“. Zakrývat rádoby nevhodné části uměleckého díla mohou snad jen úchylové, soudí kritik Jerry Saltz.

Alžírské ženy Pabla Picassa v aukční síni
Zdroj: ČTK/AP/Tim Ireland