Barmu sužují vytrvalé deště, obětí cyklonu je už téměř 78 tisíc

Rangún - Tíživou situaci až 2,5 milionů lidí v oblasti delty barmské řeky Iravadi, kterou zpustošil cyklon Nargis, komplikují navíc přívalové deště. Životní podmínky postižených se tak ještě zhoršují, kvůli dešťům navíc váznou i dodávky humanitární pomoci. Podle státní televize vystoupal počet mrtvých na 77 738.

Červený kříž uvádí, že obětí by mohlo být až 130 tisíc. Junta nadále nepouští do země zahraniční humanitární pracovníky, podle vlády totiž záchranné akce v poničených oblastech probíhají bez větších problémů.

Odborníci ze zahraničí se ovšem obávají, že taková pomoc je nedostatečná a kvůli váznoucím dodávkám humanitární pomoci by se počet obětí mohl ještě zvyšovat. Podle zahraničních organizací čeká na pomoc ještě 750 tisíc lidí, tisíce hladových lidí prý žebrají o jídlo. Velkým problémem je i nedostatek pitné vody.

Zemi navíc hrozí rozšíření infekčních nemocí. Objevily se již první případy nákazy cholerou. Epidemie naštěstí zatím nepropukla. Lidé postižení větrnou smrští nyní přežívají v provizorních příbytcích v táborech. Mnoho z nich onemocnělo průjmy, úplavicí nebo kožními vyrážkami.

DMS pro Barmu
Zdroj: ČT24