Jednání Lavrov-Kerry-Putin: Moskva žádá rovnocenné partnerství

Soči - Americký ministr zahraničí John Kerry probíral se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem rusko-americké vztahy. Ty jsou kvůli ukrajinské krizi na bodu mrazu. Snaha tlačit na Rusko sankcemi povede podle Lavrova akorát do slepé uličky. Moskva je prý připravena na konstruktivní spolupráci s Washingtonem založenou na rovnocenném partnerství. Lavrov označil jednání v Soči za „úžasné“. Kerry pak podle svých slov „otevřeně“ hovořil se šéfem Kremlu. A zdůraznil nutnost dodržování mírových dohod z Minsku.

  • Kerry je s Lavrovem navzdory napjatým rusko-americkým vztahům v častém telefonickém kontaktu, podle ruských novinářů je spojují vzájemné sympatie. Šéf americké diplomacie do Ruska přijel poprvé po dvou letech. Tehdy se snažil navázat na restart rusko-amerických vztahů, který ovšem přerušila ukrajinská krize.

Ministři spolu jednali za zavřenými dveřmi dlouhé čtyři hodiny. Při odchodu z Lavrov na dotaz novinářů ohledně průběhu schůzky odpověděl jedním slovem „úžasné“.
  
Kerry měl se svým ruským protějškem v černomořském Soči jednat zejména o americko-ruských vztazích, fakticky zmrazených v důsledku ruského vměšování na Ukrajině. Debata měla být mimořádně zevrubná a obsažná a neměla se vyhýbat „problematickým tématům“.

Michael Romancov, politický geograf o schůzce Kerry-Lavrov:

„Myslím, že je to snaha ruské strany dát najevo, že začíná něco nového. Rusko má pocit, že se ocitlo zase ve středu dění, celému světu předvedlo úžasnou vojenskou parádu, ukázalo nové zbraně,“ podotkl v souvislosti s nedávnými oslavami výročí konce druhé světové války v Moskvě.

Kerry na schůzce s Putinem. Došlo i na úsměvy:

Podle Lavrovova náměstka Sergeje Rjabkova měli ministři „dostatek času systematicky a v dostatečné hloubce probrat bod za bodem celou komplikovanou mezinárodní situaci, která se nezlepšuje“. „Jednalo se hlavně o Ukrajině, situaci v Jemenu, v Sýrii a v Íránu. Byly to obtížné rozhovory, protože měly trvat hodinu a místo toho trvaly čtyři,“ konstatoval zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Kerry se poté sešel s prezidentem Vladimirem Putinem. Podle mluvčího ruského prezidenta jde o „pozitivní krok“ a Putin se zasazuje o „širší rozhovory“. Podle politického geografa Martina Riegla setkání Putina s Kerrym svědčí o tom, že iniciativa je spíš na straně Ruské federace, která si je vědoma mezinárodní izolace a uvědomuje si špatnou ekonomickou situaci.

Martin Riegl, politický geograf:

„Já bych to nepřeceňoval – setkali se šéfové diplomacií, a to je jejich práce projednávat veškerá možná témata. Pozice přítel-nepřítel není na místě. To jsou lidé, kteří musí být schopni spolu komunikovat za každé situace. To, že nebyla oznámena žádná východiska, nasvědčuje tomu, že jednání nebyla jednoduchá. Průběh schůzky ale nenasvědčuje tomu, že se něčeho dosáhlo.“

Kerry jednal s Putinem mimo jiné o Sýrii, Ukrajině nebo Íránu:

Spojené státy trvají na tom, aby Rusko plnilo dohodu z Minsku. Washington neustále opakuje, že Rusové dodávají zbraně separatistům na východě Ukrajiny. Podle Kerryho začne Západ protiruské sankce rušit, až bude dodržováno příměří na východní Ukrajině. Lavrov pak sankce označil za slepou uličku.

O zapojení Ruska do ukrajinského konfliktu mluví spolupracovníci a přátelé opozičního politika Borise Němcova, zavražděného v únoru nedaleko Kremlu. Před smrtí pracoval na zprávě, která by Moskvu usvědčila z podpory separatistů.

NATO navíc tvrdí, že Rusko shromažďuje další vojenskou sílu u hranic s Ukrajinou. „Očekávání (od schůzky) nebyla moc velká. Rusko dokonce ještě v předvečer návštěvy odmítalo potvrdit, že se Kerry setká s Putinem. Krátce před návštěvou navíc obvinilo USA z rozpoutání konfliktu na Ukrajině,“ upozornil zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Ameriky se obává většina Rusů

V ruských médiích je Washington označován jako nepřítel. Zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi potvrzují poslední výsledky výzkumu veřejného mínění. Celkem 59 procent Rusů má obavy ze Spojených států a každý třetí Rus vidí možnost vpádu amerických vojsk do země a okupace Ruska.

Kerry si odnesl brambory a rajčata

Kerry dostal po příletu brambory a rajčata vypěstovaná v Krasnodarském kraji. Před dvěma lety totiž Rusové obdrželi jako dar od Kerryho právě brambory. „Nejen aby se odvděčili za původní dárek, ale také aby dali najevo, že Rusko se pod mezinárodními sankcemi rozhodně nehroutí, že si dokáže vypěstovat své potraviny,“ podotkl Dorazín.

Kerry dal Lavrovovi seznam citací z ruských médií, které podle něho „neodrážejí skutečný potenciál rusko-amerických vztahů“, uvedla mluvčí šéfa ruské diplomacie.