Premiéři Maďarska a Slovenska se nesetkají, napětí mezi nimi roste

Budapešť/Bratislava - Mezi Slovenskem a Maďarskem roste napětí. Budapešť zrušila dlouho očekávané setkání premiérů obou zemí Roberta Fica a Ference Gyurcsánye, které se mělo konat v Bratislavě. Důvodem jsou výroky kontroverzního šéfa Slovenské národní strany Jána Sloty. Slovenské ministerstvo zahraničí v noci na dnešek rozhodnutí Maďarska kritizovalo.

Maďarsko ve čtvrtek protestovalo proti výrokům Sloty, který v přítomnosti Fica označil prvního uherského krále Štěpána za „maďarského šaška na koni v Budapešti“. Zástupce maďarského ministerstva Gábor Szentiványi zároveň řekl, že v dohledné době neočekává setkání mezi slovenským a maďarským premiérem, ačkoli se oba politici podle původních informací měli setkat v červnu. 

Slovenská diplomacie „nevidí důvody pro tento krok“, uvádí se v prohlášení slovenského ministerstva zahraničí. „Tímto rozhodnutím Maďarská republika opakovaně odmítá podanou ruku a věcný dialog o všech otázkách našich vztahů,“ reagovalo ministerstvo. Budapešť tak podle slovenské diplomacie kromě jiného odmítla hovořit i o „narušení“ postavení slovenské menšiny v Maďarsku či o krajně nacionalistických polovojenských Maďarských gardách. Slovenské ministerstvo však dodalo, že Bratislava je připravena setkání uspořádat kdykoli, jestliže o to Budapešť projeví zájem.

Slovní přestřelka kolem odložené schůzky premiérů je nejnovějším projevem zvýšeného napětí mezi oběma zeměmi. Slovensko a Maďarsko si po nástupu Ficovy vlády v roce 2006 vyměnily více kritických poznámek. Maďarsko vyčítá Slovensku zejména vládní účast v SNS, jejíž předseda je znám protimaďarskými výroky. Slovenská vláda zase nedávno kritizovala rozhodnutí obce Pilisszentkereszt (Mlynky) vystěhovat místní Slováky z obecního Slovenského domu či údajně benevolentní postoj maďarských úřadů k extremistické Maďarské gardě. 

Fico a Gyurcsány se setkali loni v Bratislavě; rok předtím maďarský premiér odmítl ve Visegrádu separátní schůzku s Ficem s poznámkou, že jeho slovenský kolega si příliš pouští k tělu extremisty.