Svědek proti Krejčířovi zemřel, kauzu to zřejmě uzavře

Pretoria - Kypřan Jorgos Luka, který v Jihoafrické republice svědčil v případu vraždy proti českému podnikateli Radovanu Krejčířovi, zemřel v pondělí večer na rakovinu plic. Podle jihoafrických médií se tím pro souzeného uprchlíka před českou spravedlností zřejmě uzavírá jedna z trestních kauz. Krejčířovi advokáti hodlají požádat prokuraturu, aby posoudila možnost jejich klienta v tomto případu zcela a definitivně očistit.

Luka v dubnu před soudem vypověděl, že Krejčíř v roce 2010 zastřelil majitele sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Z vraždy byl obžalován sám Kypřan, který však tvrdil, že vykonavatelem činu, jehož byl přímým svědkem, byl právě Krejčíř. Ten svou účast na Jacksonově smrti popírá. Luka byl v případu klíčovým svědkem. „Už se nikdy nedozvíme, kdo zabil Lollyho, protože ten případ zemřel s Jorgosem. Dnešek je opravdovou tečkou za jednou tragickou událostí,“ řekl zpravodajskému webu Times Live bývalý mluvčí Jacksonovy sítě klubů Sean Newman.

Jacksona zabili 3. května 2010 v Lukově domě v Kempton Parku. Motivem činu byl údajně spor o dluh ve výši 740 000 randů (1,5 milionu Kč). Luka se nejprve k činu přiznal a uprchl na Kypr. Vydán do JAR byl loni v únoru a následně výpověď změnil a od vraždy se distancoval.  Důvodem jeho útěku na Kypr byl údajně strach o vlastní život, neboť prý Krejčířovi odmítl pomoci při odklízení těla. Krejčíř mu prý pak vyhrožoval, telefonoval mu na Kypr a řekl mu, že pokud bude vypovídat proti němu, jeho lidé na Kypru ho zabijí.

Dalibor Bártek ke smrti Jorgose Luky (zdroj: ČT24)

Luka zemřel ve vězeňské nemocnici v Pretorii poté, co se jeho právníci marně pokoušeli vyjednat jeho propuštění kvůli vážnému zdravotnímu stavu. Už když proti Krejčířovi vypovídal, trpěl rakovinou plic v posledním stádiu. U soudu seděl v kolečkovém křesle a při dýchání si pomáhal kyslíkovou maskou. Soudkyně Geraldine Borchersová ale odmítla Luku propustit, neboť v JAR neměl rodinu ani majetek, a nebylo tak prý možné zaručit, že by se dostavil k dalšímu projednávání svého případu. Lukova rodina rozhodnutí jihoafrického soudu označila za nehumánní. „Nechali ho umřít samotného ve vězeňské cele. Není to spravedlivé. Kde zůstala lidská práva?“ ptá se jeho bratr Dimitrios Panajotu.

Krejčíř podle zpravodajského webu EWN uvedl, že Lukovu smrt „neoslavuje“. „Jsem velmi smutný z toho, co se mu stalo. Znám jeho rodinu, jeho děti. Nejsem také rád, že nemáme příležitost ho u soudu vyzpovídat a zeptat se ho na obvinění, které proti mně vznesl,“ řekl Krejčíř. Rodině zesnulého prý písemně vyjádřil soustrast.

Jihoafrické soudy řeší hned několik kauz, v nichž Krejčíř figuruje. Čech čelí obžalobám z účasti na vraždách údajného vymahače dluhů Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho a podnikatele libanonského původu Sama Issy a z příprav vraždy soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. V další kauze je obžalován z únosu, mučení a vydírání. Krejčíř, který v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V ČR byl odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Vydáno pod