V troskách transportního airbusu u Sevilly zahynuli čtyři lidé

Sevilla – Nedaleko mezinárodního letiště v Seville havarovalo transportní letadlo Airbus A400M. Podle záchranářů bylo na palubě šest lidí, čtyři z nich zemřeli. Španělský premiér Mario Rajoy uvedl, že všichni byli zaměstnanci Airbusu, který transportní letadla v Seville montuje.

Čtyřmotorové turbovrtulové transportní letadlo havarovalo krátce po startu. Piloti se pokusili provést nouzové přistání na poli severně od sevillského letiště, ale letadlo narazilo do stožáru elektrického vedení, rozpadlo se a trosky začaly hořet. Dva lidé byli podle deníku El País převezeni do nemocnice, záchranáři později uvedli, že utrpěli těžká zranění. Další čtyři lidé zemřeli. Nejprve záchranáři nalezli na místě neštěstí tři mrtvé, čtvrté tělo našli později ohořelé v troskách letounu, řekl agentuře AFP prefekt regionu Andalusie Antonio Sanz. Původní informace záchranářů sice hovořily o sedmi členech posádky, později ale vyšlo najevo, že jich na palubě bylo šest. Letadlo bylo čerstvě vyrobené, podle BBC šlo o zkušební let. Airbus stroj ještě nepředal zákazníkovi, kterým mělo být turecké letectvo.

Sevillské letiště bylo po nehodě zhruba dvě hodiny uzavřené, v půl čtvrté odpoledne obnovilo provoz. Některé lety jsou zpožděné, další zrušené, přílety dispečeři odkláněli do Malagy a Jerezu.

Airbus A400M je největší turbovrtulové transportní letadlo světa bezmála s dvoujnásobnou maximální vzletovou hmotností než mají americké herculesy. Vývoj se ale vlekl. Airbus přijímal objednávky již počátkem století, A400M ale poprvé vzlétl až v roce 2009 a dodávky k zákazníkům začaly až loni. Některé země zatím stihly objednávky zrušit či snížit počet objednaných strojů. Zatím je Airbus dodal letectvům Francie, Turecka, Velké Británie, Německa a Malajsie, jedná se však pouze o jednotlivé kusy z desítek, které si každá země objednala. Některé další navíc na své první A400 ještě čekají. Nehoda ale může pro historicky první airbus bez proudových motorů znamenat další komplikaci. Britské letectvo již oznámilo, že dva jeho kusy zatím zůstanou na zemi.