Inspektoři prý nalezli v Sýrii stopy sarinu a nervového plynu VX

Amsterodam/Damašek - Mezinárodní inspektoři údajně objevili ve vojenském výzkumném zařízení v Sýrii stopy smrtícího sarinu a rovněž nervového plynu VX. Země přitom existenci těchto látek nepřiznala Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která dohlížela na odvoz syrských chemických zbraní ze země.

Pozitivní na přítomnost jedovatých látek se ukázaly vzorky, které odebrali experti z organizace OPCW už loni v prosinci a pak letos v lednu. „Jde o velmi silný náznak, že lhali o tom, co dělali se sarinem,“ uvedl jeden z diplomatických zdrojů pro agenturu Reuters. „Zatím nebyli schopni poskytnout uspokojivé vysvětlení týkající se tohoto nálezu,“ dodal. 

Stopy sarinu a nervového plynu VX byly údajně odebrány v syrském centru pro vědecká studia a výzkum, což je vládní agentura, ve které podle západních zpravodajských služeb dochází k vývoji biologických a chemických zbraní. 

V Sýrii došlo k několika útokům, při kterých byly použity chemické zbraně. Podle inspektorů OSN se tak stalo na pěti ze sedmi míst, která v zemi prověřovali. Jedním z nich byla povstalci ovládaná Ghúta u Damašku, kde byl podle zprávy expertů OSN nasazen v srpnu 2013 sarin a kde zahynulo několik set lidí. Sýrii kvůli tomu hrozil odvetný útok, jemuž se ale vyhnula tím, že přistoupila na zničení svého chemického arzenálu. 

OPCW už loni v listopadu sdělila, že ze Sýrie odvezla všech 1300 tun chemických zbraní. Panovaly však obavy, že režim prezidenta Bašára Asada nepřiznal všechny své zásoby. Vláda také vždy popírala, že by kdy během bojů v zemi použila sarin či jinou chemickou látku a obviňovala z tohoto kroku naopak opozici. 

Vydáno pod