V Pákistánu spadl vrtulník s diplomaty, Taliban se chlubí sestřelem

Islámábád – Hnutí Taliban tvrdí, že je zodpovědné za pád vrtulníku na severovýchodě Pákistánu. Na palubě byli diplomaté – velvyslanci Norska a Filipín a zřejmě i dalších zemí. Zahynulo sedm lidí. Navzdory prohlášení Talibanu předběžně považují pákistánské úřady za pravděpodobnou příčinu technickou závadu.

V Pákistánu spadl vrtulník s diplomaty, zemřelo sedm lidí (zdroj: ČT24)

Vrtulník typu Mil Mi-17 s diplomaty havaroval při přistání ve městě Gilgit. Stroj narazil do školní budovy. Na jeho palubě zahynulo sedm lidí – velvyslanec Norska Leif Larsen, velvyslanec Filipín Domingo Lucenario a manželky velvyslanců Malajsie a Indonésie spolu se dvěma piloty a dalším členem posádky. Indonéský velvyslanec potom podle mluvčího Asima Bajwy utrpěl zranění. Na palubě bylo údajně celkem sedmnáct lidí včetně dalších diplomatů z Rumunska, Jihoafrické republiky a Libanonu. Rumunské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je jeho velvyslanec živ a zdráv. Podle svědka události ve škole po nárazu vrtulníku vypukl požár. Jeden z lékařů vyslovil obavu, že ve škole mohou být další oběti, později však vyšlo najevo, že děti dostaly den volna.

Diplomaté do Gilgitu, který je správním centrem oblasti Baltistán, mířili kvůli podpoře rozvojových projektů. Po havárii vrtulníku oznámil mluvčí pákistánského Talibanu Muhammad Churasání, že spadl poté, co ho zasáhla raketa odpálená jedním z talibanských bojovníků. Údajně ale nechtěl trefit helikoptéru s diplomaty, nýbrž další stroj, ve kterém do Gilgitu letěl pákistánský premiér Naváz Šaríf. „Naváz Šaríf a jeho spojenci jsou naším prvořadým cílem,“ napsal Churasání. Vrtulník s premiérem se bezprostředně po havárii stroje s diplomaty vrátil do hlavního města Islámábádu.

Tvrzení, že byl vrtulník sestřelen, však zpochybnili svědci, kteří žádný zásah nezaznamenali. Úřady nařídily vyšetření tragédie, předběžně ale spíše než útok považují za příčinu technický problém. Jak ale upozornil James Hardy, redaktor magazínu Jane's Defence Weekly James Hardy, vrtulníky Mi-17 jsou pověstné spolehlivostí a jsou konstruované k provozu v náročných podmínkách. „Armáda má dostatek peněz a dobrou pověst co do údržby svého vybavení,“ dodal. Současně však v posledních jedenácti letech čtyři pákistánské Mi-17 havarovaly.