Australští kuřáci si zapálí už jen ze strašidelných krabiček

Canberra – Australský senát dnes schválil jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů světa. Ten nařizuje tabákovým firmám prodávat cigarety v jednotných olivově zelených krabičkách bez jakéhokoli loga a zřetelného názvu značky. Norma má vstoupit v platnost v prosinci příštího roku, do dvou týdnů ji musí ještě odsouhlasit dolní komora parlamentu. Tabákové koncerny jako Philip Morris či British American Tobacco již dříve pohrozily, že budou u soudu žádat odškodné v řádu miliard dolarů za omezování svých vlastnických práv. Právní experti nicméně předpokládají, že soudní žaloby producentů cigaret neuspějí.

Olivově zelený odstín byl vybrán na základě studie jako nejméně přitažlivý pro kuřáky. Tři čtvrtiny obalu budou pokrývat výrazná grafická varování před zdravotními následky kouření, včetně obrázků následků rakoviny. Zcela chybět bude naopak logo příslušné firmy a její charakteristické barvy. Název značky bude na všech krabičkách vyveden malým stejným písmem.

„Velké tabákové firmy brojí proti přijetí tohoto zákona od počátku. Chtějí dál prodávat své smrtící výrobky, a my zase chceme omezit poptávku. Takže je zřejmé, že se neshodneme,“ prohlásila australská ministryně zdravotnictví Nicola Roxonová. „Ale nenecháme se zastrašit a přesvědčit, abychom nic nepodnikali jen proto, že tabákové společnosti hrozí, že poženou celou záležitost před soud. Jsme připraveni na to, že podají žalobu,“ dodala.

Firma British American Tobacco (BAT), která je vůdcem na australském trhu, označila nový zákon za protiústavní a oznámila svůj záměr obrátit se na australský nejvyšší soud s žádostí o kompenzace kvůli omezování práva na používání ochranné známky. „Žádná jiná země na světě nezavedla jednobarevné obaly,“ připomněl mluvčí BAT Scott McIntyre. Vyjádřil přesvědčení, že novela vytvoří černý trh s tabákovými výrobky, který srazí ceny cigaret a zvýší tak počet kuřáků.

V Austrálii se již dnes prodávají cigarety v krabičkách s varovnými obrázky znázorňujícími následky kouření. V zemi jsou rovněž zakázány reklamy na tabákové výrobky, kouření ve veřejných budovách a vystavování cigaret na regálech obchodů. V některých australských státech je nelegální kouřit v autě, pokud jím cestuje dítě. Austrálie chce do roku 2018 snížit počet kuřáků ze zhruba 15 procent populace na deset procent.