Odposlechy Sarkozyho byly podle soudu v pořádku

Paříž – Tajné odposlechy bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho podle soudu nepřekročily zákon. Korupční případ tak zřejmě bude po loňském přerušení pokračovat. Týká se rozhovorů Sarkozyho s jeho advokátem kvůli financování poslední volební kampaně.

Aféra by mohla narušit Sarkozyho úsilí usednout v roce 2017 opět do prezidentského křesla. Exprezidentův advokát Paul-Albert Iweins nicméně uvedl, že se proti dnešnímu rozhodnutí odvolá k nejvyššímu správnímu soudu. 

Bývalý prezident je podezřelý, že se spolu s Thierrym Herzogem pokoušel neoprávněně získat u zástupce kasačního soudu informace podléhající utajení. Měly se týkat aféry kolem nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové, dědičky kosmetické firmy L'Oréal. Sarkozy od ní prý přijal peníze na podporu své volební kampaně v roce 2007. Soud už ale dříve došel k závěru, že exprezident zneužil duševního stavu staré miliardářky. Vyšetřování bylo nakonec zastaveno. 

Výměnou za informace slíbil Sarkozy vysokému úředníkovi soudu Gilbertu Azibertovi prestižní post v Monaku. Azibert, který místo nakonec nezískal, a advokát Herzog jsou rovněž vyšetřováni.

Exprezidentovo jméno se objevuje ve vyšetřování i dalších případů. Vyšetřující soudci například dál prověřují, zda nebyl za Sarkozyho mandátu porušen zákon při uzavírání smluv mezi prezidentským úřadem a devíti agenturami pro průzkum veřejného mínění. Kontrakty se uzavíraly bez výběrového řízení a jedna z agentur patřila tehdejšímu Sarkozyho poradci.