Sobotka po jednání s Merkelovou: Do Berlína by mohly jezdit rychlovlaky

Berlín - Česká republika chce ve spolupráci s Německem modernizovat železniční spojení mezi oběma zeměmi. Na tiskové konferenci po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko má podle něj zájem na vybudování vysokorychlostní tratě z Prahy do Berlína. Čelní představitelé obou zemí také hovořili o české naftě za skoro dvě miliardy korun, která je uložena v Bavorsku u zkrachovalé firmy Viktoriagruppe.

„Požádal jsem dnes paní kancléřku o intenzivní spolupráci, pokud jde o vzájemný rozvoj železničního spojení. Česká republika má skutečně velmi silný zájem na tom, abychom zmodernizovali naše železniční spojení mezi Prahou a Berlínem. Domníváme se, že by tam do budoucna mohly jezdit rychlovlaky. Velice rádi bychom také zmodernizovali železniční spojení mezi Prahou a Mnichovem,“ řekl Sobotka.

Zájem na zlepšení železničního spojení Prahy s německou i s bavorskou metropolí vyjádřila i Merkelová. Podle kancléřky je třeba počkat na zpracování spolkového plánu pro výstavbu dopravní infrastruktury, který bude zahrnovat prioritní dopravní stavby v Německu. Připraven by měl být příští rok. Sobotka také zopakoval příslib České republiky, že do konce roku 2018 by měla být otevřena dálnice D8 mezi Prahou a Drážďany. K jejímu dokončení je třeba vybudovat závěrečný úsek přes České středohoří. 

Český premiér také vyjádřil zájem na udržení splavnosti Labe, aby si Česká republika zachovala lodní spojení se Severním mořem. Merkelová uvedla, že v této záležitosti je třeba dostat do souladu ekologické a provozní otázky říční plavby. Podle ní Česko a Německo vedou v této věci odborné konzultace, které by měly být dokončeny v příštím roce.

Merkelová nehodá intervenovat v kauze Viktoragruppe

V zásobnících v bavorských lesích má Česká republika uloženou naftu, kterou měla opatrovat firma Viktoriagruppe. Po jejím bankrotu má pohledávky Česka za necelé dvě miliardy korun v moci správce konkurzní podstaty. Ten české požadavky už dvakrát odmítl. Kancléřka Angela Merkelová upozornila, že Německo nechce v kauze intervenovat za české zájmy. „Úzce spolupracujeme s českým státem na zjišťování majetkových poměrů. Věc ale patří soudům,“ uvedla Merkelová

Sobotka uvedl, že Česká republika je připravena vlastnické právo na naftu doložit. „V každém případě jde o majetek České republiky, který byl pořízen za prostředky daňových poplatníků a česká vláda má přirozený zájem, aby tento majetek nebyl dotčen jakýmikoli problémy společnosti Viktoriagruppe,“ sdělil premiér.