Nepálská města v okolí epicentra zemětřesení jsou srovnána se zemí

Káthmándú – Nepálská města a vesnice poblíž epicentra sobotního zemětřesení jsou podle pracovníků Červeného kříže „kompletně zdevastována“. Lidé, kteří zemětřesení přežili, jsou v zoufalé situaci. Nepálské úřady mezitím aktualizovaly bilanci zemětřesení: přes 6200 mrtvých a 14 000 zraněných. Osud tisíců lidí v odlehlých oblastech je stále nejasný, úřady proto varovaly, že počet obětí může překročit i deset tisíc.

Mezi oběťmi zemětřesení je potvrzených 12 občanů Evropské unie. Dalších tisíc lidí ze zemí Unie je pohřešováno. Všichni Češi, kteří byli v době zemětřesení v zemi, jsou v pořádku.

Katastrofa podle OSN zasáhla osm milionů z celkových 28 milionů obyvatel země, z toho 1,7 milionu dětí. Naděje, že se pod sutinami najde ještě někdo živý, slábnou. Záchranáři stále pracují v hlavním městě Káthmándú a jeho okolí, v přístupu do odlehlejších oblastí jim brání sesuvy půdy a nepříznivé počasí.

Zničeno nebo poškozeno bylo podle aktualizovaných údajů OSN více než 600 000 domů. Podle prvních odhadů nepálské vlády bude na obnovu domů, nemocnic, vládních úřadů či historických budov zapotřebí nejméně dvě miliardy dolarů.

Mnoho lidí spí od katastrofy pod širým nebem ze strachu před následnými otřesy, které zatím neustávají. Nejméně dva miliony osob budou v příštích třech měsících potřebovat pomoc ve formě stanů, vody, potravin a léků.

Zasažené oblasti zahalil pach rozkládajících se těl

Nyní je hlavním úkolem pohřbít mrtvé, identifikovat nezvěstné a spojit postižené rodiny. V oblastech zasažených zemětřesením je všudypřítomný pach rozkládajících se těl. Nepálské úřady nařídily zahájit okamžité kremace mrtvých. „Márnice jsou přeplněné a my jsme dostali instrukce okamžitě pálit těla poté, co budou vyproštěna z trosek,“ řekl Reuters Ráman Lál, důstojník indických polovojenských sil, které se na záchranných pracích podílejí se svými nepálskými kolegy. 

Do Káthmándú odletělo v noci na středu také letadlo vypravené českou vládou. Na jeho palubě byl tým lékařů, sester a hasičů. Do Nepálu dorazili po dlouhém mezipřistání v indickém Dillí v noci na čtvrtek. Jak dnes na svých internetových stránkách informoval Hasičský záchranný sbor ČR, cílem záchranářů je město Melamči, které leží asi 40 kilometrů od Káthmándú ve výšce 1500 metrů nad mořem.