Boje v jemenském Adenu se podle tamních obyvatel vyostřují

Saná - V jemenském Adenu pokračují boje a podle tamních obyvatel se zde nebývale vyostřují. Šíitští povstalci a jejich spojenci začali z tanků a minometů bombardovat čtvrť Chúrmaksar poblíž letiště. Sami šíité a jejich pozice jsou ve stejný čas bombardovány vzdušnými silami arabské koalice. Podle agentury DPA bylo ve čtvrti během posledních dvou dnů zabito nejméně 68 lidí. Alarmující stav potvrzuje i OSN.

„Je tady katastrofální situace. Nejen v ulicích, kde se bojuje, ale i v domech, kde jsou uvězněny celé rodiny. Ženy a děti uhořely, civilisty zabíjí palba v ulicích,“ sdělil agentuře Reuters jeden z obyvatel města. Podle DPA v ulicích leží už dva dny mrtvá těla, která není možné odklidit kvůli střelbě.
 
Do nemocnic se nemohou dostat ani zranění, protože pod palbou se ocitají také sanitky. Mezinárodní výbor Červeného kříže potvrdil, že evakuována musela být i jedna z největších nemocnic v Adenu. Klinika se stala součástí fronty.

Podle zprávy OSN bylo v zemi během posledních týdnů zabito více než 1200 lidí a z domovů jich bylo vyhnáno dalších 300 000. Útoky, které nešetří ani civilisty a budovy OSN, jsou nepřijatelné a jsou porušením mezinárodně uznaných lidských práv, upozornil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Pokračující násilí navíc humanitárním pracovníkům komplikuje dodávky potravin, pohonných hmot a léků mnoha potřebným. „Systémy zdravotnictví, zásobování vodou a kanalizace v zemi jsou krátce před kolapsem,“ varoval Pan Ki-mun a vyzval znepřátelené strany k okamžitému klidu zbraní.

Íránský ministr financí: Podporujeme mír na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Šíité obývající tradičně sever země, loni v září obsadili Saná a pokračovali dále na jih. V březnu se přiblížili druhému největšímu městu Adenu a Saúdská Arábie se spojenci pak 26. března zahájila nálety. Již delší dobu se spekuluje o tom, že šíitům vojensky pomáhá Írán. Z důvěrné zprávy expertní skupiny OSN, určené Radě bezpečnosti, podle agentury AFP vyplývá, že Írán zbraně šíitským povstalcům v Jemenu dodává nepřetržitě od roku 2009.

  • Íránské úřady také včera vnesly více světla do případu zadržení obchodní lodě Tigris v Hormuzském průlivu. Plavidlo patří dánské společnosti Maersk. Firma údajně až teď zjistila, že za incidentem stojí soudní rozhodnutí z roku 2005. Íránci totiž trvají na tom, že jde prý o nevyzvednutý náklad z Dubaje a Maersk tehdy souhlasil s tím, že jako odškodné zaplatí 163 000 dolarů (podle současného kurzu asi čtyři miliony Kč). Až nyní se společnost dověděla, že v Íránu soudní jednání pokračovalo a skončilo nařízením, že firma musí zaplatit 3,6 milionu dolarů (88 milionů Kč).
Vydáno pod