Podle protestujících je EXPO plýtváním peněz

Milán - Den před zahájením demonstrovala proti světové výstavě Expo 2015 v Miláně asi tisícovka studentů. Důvodem je zbytečná zástavba zemědělské půdy i obecný odpor vůči podobným velkým akcím. Výstava začne v pátek a na úvod je ohlášená další demonstrace. Na světové výstavě, jejímž letošním tématem bude hledání dostatku kvalitních zdrojů potravy a vody pro všechny obyvatele planety, se představí 145 zemí včetně České republiky.

„Je možné, že dojde k nějakým protestům, ale všeobecně je v Miláně atmosféra velkého svátku,“ domnívá se redaktor italské veřejnoprávní televize RAI Josef Kašpar. Odpůrci výstavy protesty zahájili už ve středu. Expu vyčítají mrhání veřejnými prostředky, neprůhledné smlouvy a vytváření nových dluhů v období hospodářské krize. „Že je to drahé, to je skutečně pravda,“ potvrdil Kašpar. Akce je prý pouze veletrhem pro mezinárodní potravinové koncerny jako Coca Cola, McDonald's či Nestlé.

První velká akce odpůrců Expa měla být jen poklidnou studentskou demonstrací. Největší radikálové ale pochodu centrem Milána využili k útoku na banky a další instituce. Asi osmisethlavý dav přitom pro bezpečnostní složky znamenal jen lehkou zatěžkávací zkoušku. Hnutí No Expo zaštituje především páteční studentskou demonstraci s názvem No Expo May Day, které by se podle odhadů organizátorů mohlo zúčastnit až 30 000 lidí. Milánští politici se obávají, že se k protestům připojí také členové antikapitalistického hnutí Blockupy a demonstrace se zvrhnou v násilí.

Bezpečnostní složky provedly už v úterý večer v Miláně a okolí zátah na údajné pravicové i levicové extremisty. Policie zabavila prý mimo jiné dělbuchy, plynové masky, baseballové pálky a chemikálie na výrobu takzvaných Molotovových koktejlů. Mezi vyšetřovanými jsou údajně hlavně Francouzi a Němci. „Policie požádala o jejich vyhoštění ze země,“ potvrdil Kašpar.

Čtvrtečních protestů se kromě Italů zúčastnilo prý také velké množství Francouzů a Němců. Někteří z demonstrantů házeli vajíčka a dělbuchy a barvou potřísnili několik budov.

Na slavnostním pátečním zahájení výstavy Expo 2015, na níž se představí 145 zemí, se očekává kolem padesáti hlav států a vlád. Během celého půl roku konání akce přijede do severoitalského Milána podle odhadů asi 20 milionů návštěvníků. Deset milionů vstupenek už se údajně prodalo. O bezpečí návštěvníků se bude starat kolem 2000 italských policistů. „V pavilonech budou také vystaveny produkty zemí, které se snaží proniknout na globální trhy,“ přiblížil Kašpar. „Pokud se týká použití vody a různých technologií, nebo nových způsobů pěstování rostlin, tato výstava přinese něco nového pro zajištění dostatečné produkce potravin pro celý svět,“ uzavřel Kašpar.

Vydáno pod