Karta se obrací? Průzkumu vévodí britští konzervativci

Londýn – Británii čekají už za týden parlamentní volby a vypadá to, že se karta obrací. Konzervativní strana stávajícího premiéra Davida Camerona v průzkumu veřejného mínění vede nad labouristy, za nimiž byla dosud v závěsu. Konzervativci by nyní podle agentury Ipsos Mori získali o pět procentních bodů víc hlasů než labouristé.

Dnes bude premiér v pravidelném televizním pořadu Question Time odpovídat na otázky diváků společně se šéfem Liberálních demokratů Nickem Cleggem a předsedou opozičních labouristů Edem Milibandem. „Cameron se opakovaně odmítl střetnout se svými oponenty tváří v tvář ve studiu, i když o takovou přímou konfrontaci před pěti lety jako šéf opozice velice stál,“ konstatoval spolupracovník ČT Ivan Kytka. 

Obecenstvo budou podle něj zajímat hlavně praktické ekonomické otázky. Britský statistický úřad v posledních dnech vydal zprávu, podle které ekonomika země v první čtvrtletí zpomalila růst na 0,3 procenta, čímž se zhoršují Cameronovy šance na znovuzvolení. „Cameron slíbil, že pokud bude jeho vláda znovuzvolena, schválí zákon, který zamezí zvyšování daní z příjmů a z přidané hodnoty. Něco takového britské státní finance historicky nikdy nezažily,“ podotkl Kytka s tím, že druhým velkým tématem by mohlo být zdravotnictví, které se ocitlo v krizi. „Stálicí je téma příliš vysoké imigrace a vztahu Británie k Evropské unii,“ dodal Kytka.

Jak to vypadá v Británii před volbami? 

„Kampaň je letos nejdivočejší v počtu slibů, které nejsou příliš podložené matematickými/ekonomickými výpočty. Je také nejméně gentlemanská v tom, jak si obě hlavní strany vykrádají svá tradiční témata a derou se vzájemně na své území. Konzervativci třeba zaskočili i své příznivce velkorysým plánem, který garantuje mladým rodinám bezplatnou a státem dotovanou péči o děti předškolního věku. Labouristé se zase snaží trumfnout konzervativce v úsporných programech tak, aby napravili svou špatnou pověst vést státní finance,“ okomentoval situaci Kytka.  

Konzervativní strana by podle nejnovější ankety získala 35 procent hlasů, zatímco Labouristická strana 30 procent. Průzkum téže agentury ze 16. dubna přitom dával labouristům dvoubodový náskok. Nynější výsledky jsou založeny na průzkumu provedeném mezi 26. a 28. dubnem.   

Různé metody - různé odhady

Obě strany jsou v anketách ve velmi těsném závěsu od začátku roku. Deník The Guardian se snažil najít v kolísajících výsledcích agentur trvalejší trend, který by umožnil interpretovat pravděpodobný výsledek. Poukazuje na to, že různé agentury se k výsledkům dopracovávají různými metodami.  

Ty, které využívají hlavně internetové dotazování, většinou staví na první místo labouristy. Podle jiných, které se opírají spíše o telefonické dotazování, vedou konzervativci. Při porovnání dosavadních výsledků různých agentur dostávali konzervativci v průměru 32,5 až 35,5 procenta, zatímco labouristé 32 až 34,5 procenta. Vyplývá z toho trvalá převaha Konzervativní strany, třebaže nijak výrazná.  

Ed Miliband
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Řada stran další konzervativní kabinet odmítá  

Při sestavování vládní koalice jsou ale prý čísla nakloněna spíše Milibandovi než Cameronovi. Oba budou potřebovat koaliční partnery. Skotská národní strana, Velšská národní strana, Strana zelených a severoirská Sociálnědemokratická a labouristická strana už oznámily, že nebudou hlasovat pro vládu toryů. Jestliže se připojí k labouristům, mohou s nimi dát dohromady až 331 ze 650 křesel.

Pokud se Cameron podle očekávání spojí s liberálními demokraty, Stranou nezávislosti Spojeného království a Demokratickou unionistickou stranou, bude mít jen 313 křesel.