Opuštěný australský policista dohlíží na území o rozloze Británie

Birdsville (Austrálie) - Pravděpodobně nejosamělejší policista v Austrálii zastupuje zákon na území o velikosti Velké Británie. Po deseti letech služby v queenslandském Birdsville se chystá do důchodu. Nadřízení teď stěží hledají náhradu.

Horizont: Nejopuštěnější australský policista v Birdsville (zdroj: ČT24)

Australský policista Neale McShane ke své práci potřebuje kromě dobrého dalekohledu hlavně krém s ochranným faktorem a klobouk, který odkládá jen ve své klimatizované služebně. „Není toho tady moc - hodně velbloudů, kamenů a písečných přesypů,“ konstatoval McShane. 

Opuštěnou celu použil naposledy před čtyřmi lety kvůli menšímu deliktu. Zločin ho příliš nezaměstnává. Pod dohledem má přitom obvod takřka o velikosti Velké Británie. „Já jsem tak trochu zaujatá. Ale on je podle mě taková stará škola. S lidmi mluví. Je chápavý a často vyřeší problémy jen několika slovy,“ podotkla policistova manželka Sandra. 

Dobré vztahy jsou v Birdsville nezbytnost. Stovka místních se dělí o všechno. Nejbližší město je 200 kilometrů daleko. „Není to jako uprostřed Sydney. Není to tu moc náročné, ale máme i rušné turistické období,“ uvedl jeden z obyvatel Birdsville Peter Barne. 

Právě turisté policistu zaměstnávají nejvíc. V dunách rozlehlé Simpsonovy pouště se jich ročně zraní nebo ztratí desítky. Tvrdé podmínky australského outbacku nezvládne každý. V létě jsou tu běžně až padesátistupňová vedra. „Nikdy tady není nuda,“ říká McShane.  

Osamělý australský policista
Zdroj: ČT24

Na svého nástupce má vysoké nároky - birdsvillský šerif je totiž zároveň i meteorolog, psycholog a průvodce.