Arabské nálety nezabraly – Šíité postupují do nitra Adenu

Aden – Jemenští šíité postupují k centru klíčového přístavu Aden. V nočních bojích tam zahynulo dvanáct civilistů. Povstalci mají podle svědků k dispozici i tanky. Střety jsou hlášeny také z Táizzu, který leží severně od Adenu. Letadla arabské koalice tam shodila zbraně obráncům města. Zatím se nepodařilo nijak pokročit směrem k mírovým rozhovorům a politickému řešení.

Arabské letectvo bojuje proti šíitům už měsíc, dobře vyzbrojené šíitské oddíly ale stále postupují do nitra Adenu. Svědci tvrdí, že šíité mají k dispozici i tanky a snaží se dostat do adenských čtvrtí ovládaných stoupenci prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.  

Ostřelují prý čtvrti a budovy, v nichž jsou Hádího stoupenci. „OSN a celý svět musejí urychleně jednat, jsme pod náhodnou palbou, je to katastrofální,“ sdělil občan Adenu Alí Muhammad Jahjá. Hádí se původně snažil se šíity vyjednávat, ale nepodařilo se mu to a v dubnu uprchl do Saúdské Arábie.   

Několik dní se bojuje i v Táizzu. Tamním obráncům arabská letadla shodila zbraně. Bojiště jsou také v provincii Maríb východně od Saná a v Šabvě východně od Adenu.  

Jemen má problémy se zásobováním léky a potravinami, které nejchudší země na Arabském poloostrově z více než 90 procent dováží, a to převážně po moři. Do Adenu dovezl nyní zásoby UNICEF:

Povstalci si posvítili na jemenské osobnosti

Jemenská agentura Saba oznámila, že šíité začali vyšetřovat téměř čtyři desítky známých Jemenců včetně nositelky Nobelovy ceny za mír Tavakkul Karmánové. Byly proti nim vzneseny různé stížnosti a některým prý hrozí obvinění z velezrady.

Kromě Karmánové jsou na seznamu bývalý náčelník generálního štábu armády Ahmad Avád bin Mubárak, dva bratři z vedení klanového svazu Hášidů a hlavní zpravodaj saúdskoarabské televize Al- Arabíja. 

Konflikt v Jemenu se stupňuje od loňského září, kdy šíitské oddíly obsadily metropoli Saná. Držely v domácím vězení Hádího a členy vlády, kteří pak uprchli do Adenu a z něj někteří do Saúdské Arábie.  

  • Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) má válka už přes 1000 mrtvých. Naději na politické řešení krize v zemi přinesla nedávná výzva k zastavení bojů od bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, který je spojencem šíitů. Zatím se ale nic nemění.