Ukrajinská armáda prý obklíčila bojovníky Pravého sektoru

Kyjev - Ukrajinská armáda se na východě země snaží silou převzít kontrolu nad dobrovolnickými oddíly nacionalistů z Pravého sektoru ve snaze podřídit je svému velení. Bojovníci Pravého sektoru se v Donbasu od počátku proruské vzpoury aktivně účastní vojenské kampaně proti separatistům, mnozí z nich se ale rozkazům z Kyjeva odmítají podřídit.

Agentura Unian dnes oznámila, že armádní jednotky obklíčily výcvikový tábor Pravého sektoru v obci Pokrovske, která leží v Dněpropetrovské oblasti asi 130 kilometrů západně od Doněcku. Vojáci prý už zničili dva bezpilotní aparáty, které měl ve výzbroji obklíčený prapor Pravého sektoru, a do oblasti stahují těžké zbraně. „Obklíčení bylo dokončeno, silnice jsou přehrazeny,“ uvádí se v situační zprávě Pravého sektoru, o níž informoval Unian. „Armáda organizuje palebné posty vyzbrojené těžkými kulomety, které míří na nás. Přijíždějí i obrněné transportéry.“

Podobná situace je podle zpravodajského serveru Cenzor i v obci Pisky severně od Doněcku, která leží přímo na linii fronty. Podle mluvčího Pravého sektoru je v obklíčení i tamní základna Pravého sektoru. Armáda dopravila do okolí obklíčené jednotky těžkou bojovou techniku namířenou přímo na základnu, uvedl mluvčí Arťom Skoropadskyj.

Pravý sektor
Zdroj: Mstyslav Chernov/Wikipedia

Vedení Pravého sektoru podle kyjevských médií o řešení situace jedná s ukrajinským generálním štábem. Cílem by podle Skoropadského měla být legalizace útvarů Pravého sektoru a jejich zapojení do armádních struktur. Šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš, od loňska poslanec ukrajinského parlamentu, údajně v minulých dnech souhlasil s nabídkou stát se poradcem ukrajinského generálního štábu.

Prezident Petro Porošenko minulý víkend na tiskové konferenci v Charkově prohlásil, že armáda by měla „nezákonné silové formace“ odzbrojit. Hlava státu prý ctí všechny, kdo se zapojují do bojů s povstalci, a nabádá je, aby se stali součástí pravidelné armády. „Musí být zajištěna kázeň a bezpodmínečná kontrola zacházení se zbraněmi a municí,“ prohlásil prezident.

Rusko označuje členy Pravého sektoru za neonacisty a jejich činnost na svém území zakázalo. Na Ukrajině se v loňských volbách Pravý sektor poprvé dostal do parlamentu, jeho bojovníci sehráli důležitou roli během krvavých srážek, které loni v únoru vyústily v pád proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče.

Jarošův Pravý sektor
Zdroj: ČT24/ISIFA

PRAVÝ SEKTOR:

Extremistické uskupení Pravý sektor vzniklo v listopadu 2013 v počátcích ukrajinských protestů proti tehdejšímu prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, když se sloučilo několik nacionalistických skupin. Sdružuje nejradikálnější ukrajinské nacionalisty a kontakty má údajně i na ukrajinské podsvětí. Boje na východě Ukrajiny prezentuje jako „rusko-komunistickou okupaci“ a útočí proti „liberalismu, kosmopolitismu a pacifismu“ i proti proevropským stranám.

Ozbrojenci z Pravého sektoru jsou jádrem takzvaného Dobrovolnického ukrajinského sboru (DUK), který operuje v Doněcké oblasti paralelně s ukrajinskou armádou. „DUK se stane spolehlivou rezervou ozbrojených sil v jakékoli situaci,“ prohlásil před časem šéf Pravého sektoru. Jeho lidé jsou známí svou nulovou tolerancí vůči pití alkoholu a působí v nejžhavějších místech konfliktu.

Vydáno pod