V Baltimoru je zákaz vycházení. Policie rozehnala skupinky demonstrantů

Baltimore - I přes zákaz vycházení pokračovaly v noci nepokoje v Baltimoru, ovšem v mnohem menší míře, než tomu bylo minulou noc. Policie musela proti skupině demonstrantů použít pepřový sprej, kouřové granáty a gumové projektily. Demonstranti podle AP házeli na policii lahve. Kvůli pondělním násilným protestům po pohřbu černošského mladíka Freddieho Graye musel být ve městě vyhlášen výjimečný stav a povolána Národní garda.

Policie zasáhla v úterý večer proti skupinkám jedinců, kteří zůstali na ulici i po desáté hodině, kdy začal platit zákaz vycházení. Guvernér Marylandu Larry Hogan uvedl, že pořádkové síly čeká dlouhá noc. „Nebude tolerováno jakékoliv násilí ani rabování,“ zdůraznil Hogan a poznamenal, že na klid dohlíží 1000 policistů a 2000 příslušníků Národní gardy s obrněnými vozidly.

Martin Řezníček, zpravodaj ČT

„Ta skupina nespokojených je velmi heterogenní – jsou tam místní, kteří žijí v okolních ulicích a jsou dlouhodobě nespokojení s chováním policie po desítky let. Jsou to lidé nespokojení se sociální situací, kteří spontánně vyjdou do ulic protestovat. Jsou tam lidé často nezaměstnaní, někteří jsou radikální mladí lidé, kteří využívají situace, aby si vyřizovali situaci s policií. Oficiálně jsem ani na ulici neslyšel od nikoho, že by podporoval násilné protesty.“

„Ty skupinky se poté rozešly. Policie sice musela použít v několika případech k rozehnání davu pepřový plyn, ale nebylo to nic násilného a rozhodně se to nedalo srovnat s tím, co Baltimore zažil noc předtím,“ popsal přímo z místa situaci jako relativně klidnou zpravodaj České televize Martin Řezníček.

Podle některých byl ale včerejšek jen dočasným klidem před další bouří. „Minulý týden tady muž přecházel přes ulici a policie ho zastavila - za to, že přecházel tam, kde neměl. To je špatné. No tak! Zadržet někoho za to, že přechází tam, kde nemá?,“ rozzlobil se jeden z obyvatel Baltimoru.

  • Baltimorská starostka Stephanie Rawlingsová-Blakeová vyhlásila od úterý noční zákaz vycházení platný od 22:00 do 5:00 místního času; zákaz potrvá týden.

  • Kvůli protestům zůstaly v úterý školy a mnohé obchody uzavřené, provoz městské hromadné dopravy byl výrazně omezen, některé čtvrtě nebyly vůbec dopravně obsluhovány. Dnes by podle všeho měly být ale školy znovu otevřeny.

Americký prezident Barack Obama pondělní noční násilnosti ostře kritizoval a účastníky výtržností označil za rabující bandu, pro jejichž činy neexistuje omluva. Řekl také, že problém se sporným přístupem policistů k černochům není v USA nový a že jeho řešení spočívá ve vzdělávání, justiční reformě a v tom, že Američané policistům pomohou.

Po pondělním pohřbu protestující házeli cihly, rabovali obchody a zakládali požáry. Podle policie bylo zadrženo pro tyto přečiny přes dvě stě osob. Šlo o nejnásilnější demonstrace ve Spojených státech od loňských nepokojů ve městě Ferguson, které také vyvolal smrtelný zákrok policejního příslušníka vůči neozbrojenému černochovi Michaelu Brownovi.

V pátek by měla policie říct, jak přesně Gray zemřel, a v sobotu čeká Baltimore další velký pochod.

Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky zlomeniny krčních obratlů, kterou utrpěl o týden dříve při zatýkání. Policejní náčelník Anthony Batts následně na tiskové konferenci připustil, že zasahující policisté v rozporu s předpisy nezajistili Grayovi náležitou zdravotní péči a že po zatčení nebyl v policejní dodávce připoután. Výsledky policejního vyšetřování mají být oznámeny 1. května.

Farář Jamal Bryant: „Tohle je mírové hnutí, voláme po spravedlnosti, ne po odplatě a ne po násilí. Toto nereprezentuje rodinu Freddieho Graye ani týden klidných protestů.“

Baltimorská policie už v pondělí varovala, že členům sboru hrozí vážné nebezpečí. S cílem „sejmout“ nějaké policisty se totiž měly spojit gangy. Členy údajného spojenectví jsou černošské kriminální organizace Black Guerilla Family, Bloods a Crips.

Následky nepokojů v Baltimore
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Baltimore Sun