Kvůli smrti mladého černocha je Baltimore už týden na nohou

Baltimore (USA) - Protesty ve východoamerickém Baltimoru pokračují. Tisíce lidí jsou v ulicích kvůli týden staré smrti černošského mladíka, který zemřel po policejním zatýkání. Lidé jsou znepokojeni nepřiměřenými zásahy strážců zákona vůči příslušníkům menšin.

Město Baltimore v americkém státě Maryland zažilo vůbec největší protest proti policejnímu násilí ve své historii. V ulicích protestují stovky obyvatel a ochránců lidských práv kvůli smrti černošského 25letého mladíka Freddieho Graye, který přesně před týdnem nepřežil zatýkání. Při zákroku utrpěl vážné poranění krčních obratlů, na jeho následky později zemřel.

Ulicemi už několik dní zní heslo „No justice, no peace!“ (Není spravedlnost, nebude mír!). Právě na spravedlnosti si ale protestující budou muset počkat. Zatím totiž není ani jasné, proč byl Gray zatčen. Výsledky vyšetřování by podle policejního komisaře Anthonyho Battse měly být známy 1. května. Na den předtím plánují demonstranti další protestní shromáždění.

  • Graylan Scott Hagler, reverend: "To základní, o čem nyní musíme mluvit, je, jak snížit agresivitu policejní složek nejen u nás, ale i v celé zemi."
  • Protestující k davu: "Děkuji vám za to, že jste se postavili utlačovatelům a nedovolili jim, aby vás umlčeli. Nenechte si vzít to, co je skutečné. Protože jedinou skutečnou věcí je spravedlnost."

Protestů proti údajné policejní brutalitě v USA v posledních měsících přibývá. Tvrdé zásahy mužů zákona podle demonstrantů míří především na zástupce menšiny. Rasové nepokoje zmítaly například Fergusonem, kde loni v létě zastřelil bělošský policista 18letého neozbrojeného černocha. V březnu případ uzavřelo ministerstvo spravedlnosti - muž zákona vyvázl bez trestu.