Srbští nacionalisté a socialisté se prý blíží dohodě o vládě

Bělehrad - Srbští ultranacionalisté, socialisté a konzervativci premiéra Vojislava Koštunici se dnes přiblížili vytvoření vládní koalice. Jejich představitelé večer oznámili dohodu na základních principech koaliční spolupráce. Již před tím se tytéž strany, které preferují spíše sbližování s Ruskem než s Evropskou unií, shodly na koalici na bělehradské radnici.

„Dnes jsme se dohodli na principech vytvoření společné vlády a pokračování jednání o koaliční smlouvě,“ sdělil předseda Srbské socialistické strany (SPS) Ivica Dačić po setkání se zástupci Srbské radikální strany (SRS) a Koštunicovy Demokratické strany Srbska (DSS).

Jedním z těchto principů je podle agentury APA opětovné připojení Kosova, které v půlce února vyhlásilo navzdory nesouhlasu Bělehradu nezávislost. Kvůli nejednotnosti postoje k Evropské unii, jejíchž většina členů nový stát uznala, se následně rozpadla Koštunicova vláda.

Z nedělních parlamentních a komunálních voleb vzešlo jako vítěz prozápadní uskupení prezidenta Borise Tadiče Pro evropské Srbsko. Za ním skončily ultranacionalistická SRS a konzervativní DSS, které již před volbami naznačily přání spolupracovat. Ani jeden z bloků však nemá dostatek mandátů na vytvoření většinové koalice bez SPS, založené někdejším prezidentem Slobodanem Miloševičem, který zemřel v cele haagského tribunálu, kde byl souzen za válečné zločiny. Oba tábory proto nabídly socialistům koaliční spolupráci.

Už dnes se SRS a DSS domluvily se SPS na vytvoření koalice na bělehradské radnici. V jejím čele má stanout generální tajemník radikálů Aleksandar Vučić. Srbský tisk tuto dohodu označil za zřetelný signál rýsujícího se partnerství těchto stran i na vládní úrovni.

Prezident Tadić již dříve ale prohlásil, že sestavením vlády nepověří nikoho z nacionalistů. Toto právo chce prý dát představiteli vítězného bloku. Pokud Srbsko nebude mít novou vládu do tří měsíců od voleb, bude se muset podle ústavy konat nové hlasování.

Vydáno pod