Noční vlci vyrazili. Šéf klubu dál počítá s trasou i přes Polsko

Praha – Ruští motorkáři z klubu Noční vlci krátce před polednem našeho času zahájili svou cestu z Moskvy do Berlína. Má jít o připomínku vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety. Jak zmínil zpravodaj ČT, kolona zhruba 20 členů vyrazila s tím, že chce dodržet plánovanou trasu přes Polsko, Slovensko, Česko, Rakousko a Německo. Jenže včera polské úřady přejezd přes své území zakázaly, což vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Varšavou a Moskvou. Šéf klubu Alexandr Žaldostanov v prohlášení pro ČT označil celou věc za absurdní a na polskou hranici prý hodlá přijet.

Zpravodaj ČT natáčel ruské motorkáře při odjezdu z Moskvy (zdroj: ČT24)

„Šéf klubu řekl, že i když ví o polském zákazu, je to podle něj absurdní. Prý uvidí až na polské hranici, jak se bude situace vyvíjet,“ zmínil zpravodaj Miroslav Karas. Kolona se po odjezdu z Moskvy má přiblížit k běloruským hranicím, kde je čeká první přespání. Od startu je cestou z centra Moskvy doprovázely stovky dalších motorkářů - po výjezdu z metropole by je ale měly opustit.

Varšava zakázala vstup motorkářům, protože prý Noční vlci sdělili o své cestě málo informací: „Důvodem k přijetí tohoto rozhodnutí (o zákazu) byl nedostatek nezbytných a podrobných informací týkajících se časového plánu pobytu skupiny v Polsku, přesné trasy průjezdu a noclehů členů klubu,“ uvedl mluvčí polského ministerstva Marcin Wojciechowski. Bez těchto informací nešlo podle něj zajistit bezpečnost průjezdu.   

Jenže ruské ministerstvo zahraničí toto vysvětlení označilo jako „očividnou lež“, protože prý veškeré podklady Varšava obdržela včas. Moskva je stanoviskem polských orgánů rozhořčena, uvádí se v ruské protestní nótě. „Vyjadřujeme rozhodný protest proti rozhodnutí polských úřadů, u nichž ty nejušlechtilejší cíle vyvolávají absolutně nemístnou reakci,“ praví se v prohlášení ruské diplomacie.  

Polsku se mohou ruští motorkáři vyhnout jen těžko. Jediná alternativní pozemní trasa do Česka a na Slovensko, kde měla být po Polsku jejich další zastávka, vede přes západní Ukrajinu. Tam ale kvůli krizi v Donbasu panuje silně protiruská nálada. Odjezd kolony motorkářů z Moskvy byl podle agentury RIA Novosti přeložen z šesté hodiny ranní místního času (05:00 SELČ) na druhou hodinu odpolední. Před startem prý Noční vlci uspořádají tiskovou konferenci.

Předběžný program cesty Nočních vlků:

  • 25. 4. – Moskva–Smolensk
  • 26. 4. – Minsk–Katyň; Minsk–Brest
  • 27. 4. – Brest–Vratislav
  • 28. 4. – Vratislav
  • 29. 4. – Vratislav–Osvětim; Osvětim–Hrabyně
  • 30. 4. – Hrabyně–Ostrava
  • 1. 5. – Hrabyně–Ostrava; Bělotín (Ceremonie na pohřebišti vojáků Rudé armády s památníkem; Suchdol nad Odrou)
  • 2. 5. – Ostrava–Brno; Brno–Vídeň
  • 3. 5. – Vídeň–Mnichov
  • 4. 5. – Mnichov
  • 5. 5. – Mnichov–Praha
  • 6. 5. – Praha
  • 7. 5. – Praha–Torgava; Torgava–Berlín
  • 8. 5. – Berlín–Karlshorst
  • 9. 5. – Berlín

Česko odmítlo asistenci při průjezdu

Noční vlci narazili také v Česku: ministerstvo zahraničí totiž odmítlo ruskou žádost o asistenci při průjezdu motorkářů. Souhlas s chystanou akcí ministerstvo neposkytlo, protože k tomu prý není oprávněno. Průjezd má podle něj soukromý charakter, žádosti o povolení potřebná k pobytu a průjezdu přes ČR tak musejí ruští motorkáři podat sami. Jenže už je nespíš pozdě a žádosti se nestihnou vyřídit – nikdo je totiž zatím nepodal.  

Premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) označili jízdu Nočních jezdců za provokaci. Podle premiéra je chystaná jízda ruských motorkářů reakcí ruské vlády na nedávný průjezd amerického konvoje regionem. Naopak prezident Zeman nemá proti průjezdu motorkářů námitky. Prezident připomněl, že neviděl nic špatného na nedávném průjezdu amerického konvoje. „Stejně tak nevidím nic špatného na průjezdu motorkářů, kteří chtějí znovu dovézt ruskou vlajku do Berlína a připomenout si tak 70. výročí dobytí Berlína Rudou armádou,“ řekl Zeman. Podle něj se z toho „jako obvykle dělá hysterie“. 

Události, komentáře: Průjezd Nočních vlků budí emoce (zdroj: ČT24)
  • Poslankyně Miroslava Němcová (ODS): „Vítám, že si uvědomujeme, že to není nějaká jízda svobodomyslných lidí, kteří chtějí jet na motorkách a uctít památku padlých. Tuto tezi vylučuje právě snaha Kremlu, který oslovil představitele ČR, aby asistenčně zajistila průjezd motorkářského konvoje – jinými slovy v této cestě Kreml spatřuje nějakou agitační jízdu.“   
  • Poslanec Stanislav Berkovec (ANO): „Osobně si myslím, že je to zbytečné zakazovat. Je to taková nešťastná situace, že se to ze všech stran medializuje a politizuje i zneužívá. Se zástupci Nočních vlků jsem se setkal před rokem na mezinárodním motosalónu. Oni už tam o té cestě mluvili – ale až dnes jsem se dozvěděl, že už takové cesty probíhaly v minulých letech.“  

Proti průjezdu Nočních vlků Českem vznikly i petice. Organizace Open Doors požaduje pro ruské motorkáře zákaz vstupu do Česka. Včera předali petici organizátoři úřadu vlády. „Gang měl v minulosti potíže se zákonem. Považujeme jej za militantní a nebezpečný; navíc dorazí ve velkém počtu několika set členů. Obáváme se tedy oprávněně možných problémů a střetů,“ píše se o motorkářích v petici.  

Zákaz vstupu obsahuje také výzva 75 osobností veřejného života z České republiky a Slovenska „Poselstvím motorkářského gangu Noční vlci není porážka fašismu, svoboda a mír, ale podpora expanze ruského státu do zahraničí. Noční vlci šíří nenávist proti Ukrajině a jsou v Rusku baštou protiukrajinských aktivit,“ píše se ve výzvě. Pod společné prohlášení se podepsal mimo jiné Jiří Šesták, vodní slalomář Vavřinec Hradilek či hudebník a bývalý ministr Michael Kocáb.

Průjezd kolony "Cesta vítězství" Českou republikou
Zdroj: ČT24

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu. Kvůli napomáhání ruské anexi Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA, Putin jim za to udělil vyznamenání. Samotní členové klubu se považují hlavně za vlastence. Letos v lednu se šéf klubu Alexandr Zaldostanov stal jedním ze zakladatelů ruské odnože hnutí Antimajdan, které na Ukrajině podporovalo někdejší proruské směřování země. 

Zpravodaj ČT Miroslav Karas o motorkářském klubu říká: „Je to skupina, která má dohromady více než 5 tisíc členů, a to nejen v Rusku, ale i například v Srbsku, Chorvatsku, Lotyšsku atd. Vznikli v květnu 1989. Zajímavé je, že původně ho zakládali příznivci Gorbačovovy perestrojky, tedy hospodářských a politických změn v tehdejším Sovětském svazu. Byli v rozporu s různými gangy, které v Rusku tehdy působily. Nyní je jeho největším posláním obnova tehdejšího Sovětského svazu. Jde o nejvíce zpolitizovaný klub v celém Rusku. Podílí se i na akcích proti dnešní opozici.“