Nerozhodný Hollande: Buď Mistraly Moskvě dodáme, nebo zaplatíme penále

Jerevan – O dodávce vrtulníkových lodí Mistral do Ruska stále ještě není rozhodnuto. „Buď budou lodi Mistral dodány, byť se dnes takto rozhodnout nehodláme, nebo se půjde cestou kompenzace způsobem, který posoudíme později. V dané chvíli žádné rozhodnutí nepadlo,“ prohlásil dnes francouzský prezident Francois Hollande po jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Jerevanu.

Putin před schůzkou prohlásil, že vztahy mezi Ruskem a Francií nejsou v dobrém stavu, což může vyvolat jen lítost. Oba státníci se v arménské metropoli účastnili pietních akcí ke stému výročí osmanského vyvražďování Arménů.

Paříž dodávku lodí Mistral zablokovala loni v listopadu kvůli ruskému záboru ukrajinského Krymu a podpoře separatistického povstání na východě Ukrajiny. Hollande před dvěma dny prohlásil, že dodání dvou vrtulníkových lodí Mistral Rusku není možné, protože pro to nebyly vytvořeny potřebné podmínky. Před cestou do Jerevanu připustil, že v případě nedodání dvou plavidel bude muset Paříž vrátit Rusku peníze. Agentura TASS s odvoláním na informované zdroje oznámila, že Moskvu by takové řešení uspokojilo.

Západní experti hovoří o částce téměř jedné miliardy eur (asi 27,5 miliardy Kč), podle ruských zdrojů by mělo i s penále za zrušení kontraktu jít o 1,5 miliardy eur. Pokud by Francie takovou částku zaplatila, Rusko by bylo spokojeno a Paříž by si zachovala tvář, citovala svůj zdroj agentura TASS.

Válečná loď Mistral v přístavu v Petrohradě
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

V rozhovoru o Ukrajině dnes prezidenti podle Hollanda dospěli k názoru, že je možné dál pokročit v plnění minských mírových dohod, které kromě příměří a výměny zajatců obsahují program ekonomické obnovy a harmonogram politických reforem.

Hollande prý po předchozí dohodě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou navrhl Putinovi, aby byla zahájena činnost čtyř „minských“ podskupin, které budou věnovány hospodářským, humanitárním, bezpečnostním a politickým otázkám Donbasu. Na zformování těchto podskupin už delší dobu pracují povstalci i kyjevské vedení. Prezidenti Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie by podle Hollanda fungování podskupin měli podpořit.

Vydáno pod