Vzkříšení mamuta na obzoru

New York – Mezinárodní tým vědců má na dosah genetický kód mamuta. Informoval o tom odborný časopis Current Biology. Expertům by se tak mohlo podařit tyto obrovské býložravé savce oživit, což ale mnozí považují za neetické. Další možností je „upravit“ asijské slony tak, aby dokázali osídlit tundru.

Tým vědců zkouší dostat mamutí geny do sloních kmenových buněk. Odborníci se snaží zjistit, čím se mamuti lišili od svých moderních příbuzných a jak se dokázali v době ledové přizpůsobit mrazivým podmínkám. 

Vědci analyzovali DNA mamuta, který žil před 45 tisíci lety na severovýchodě Sibiře, a dalšího, jenž před 4300 lety spásal skromné porosty na Wrangelově ostrově v ruském sektoru Severního ledového oceánu. Genetický materiál byl získán ze zubů a měkkých tkání.   

Právě Wrangelův ostrov byl posledním místem, kde mamuti žili. Na severu Ruska byly jejich kostry ve věčně zmrzlé půdě dobře zachovány a často jsou předmětem vědeckých výzkumů.

Rozluštění genomu mamuta by mohlo pomoci těm, kteří se snaží obrovitého savce oživit. „Bylo by hodně zábavné (v zásadě) vidět živého mamuta, abychom viděli, jak se chová a jak se pohybuje,“ míní doktor Love Dalén ze švédského muzea přírodní historie ve Stockholmu. 

Sám si ale nepřeje, aby byl výzkum využit k tomuto účelu. „Mohlo by to vést k utrpení slonic, což není eticky ospravedlnitelné,“ míní Dalén. 

Vzkřísit mamuta se snaží nadace Long Now Foundation. Ta tvrdí, že hlavním cílem je „vyrábět nové mamuty, kteří budou schopní opětovně osídlit tundru a boreální lesy v Eurasii a Severní Americe“. „Cílem není vytvořit dokonalé kopie vyhynulých mamutů, ale 'upravit' asijské slony tak, aby dokázali žít v chladném podnebí tundry,“ uvádí nadace. 

Ta plánuje vložit synteticky vytvořený mamutí genetický materiál do sloního vajíčka, které by pak odnosila nějaká slonice v zoologické zahradě. Klonování by prý mohlo začít už za tři roky. 

Mnozí odborníci ale upozorňují na řadu překážek. „Je obrovský rozdíl mezi tím, když máte buňku v misce v laboratoři a genom buňky obsahuje několik úprav, a mezi živým zvířetem, které je tak trochu jako mamut,“ řekla BBC News profesorka Beth Shapirová z Kalifornské univerzity. „Museli bychom použít buňku k vytvoření embrya, dostat embryo do hostitele a zahájit těhotenství. Doufám, že by bylo úspěšné,“ podotkla Shapirová, která je autorkou knihy Jak naklonovat mamuta.