Fištejn: Ukrajina je pro Rusko klíčová, Putin si na ní ale vylámal zuby

„Pro Rusko je Ukrajina osudově důležitá.“ domnívá se publicista Jefim Fištejn. „Putinovým projektem byl eurasijský svaz, který byl v podstatě příčinou Majdanu,“ vysvětlil Fištejn, že Rusko potřebuje slovanskou většinu v Eurasijském svazu.

Pro Západ je podle Fištejna Ukrajina důležitá z hlediska hodnot. „Evropa musí projevit solidaritu zemi se stejnými hodnotami,“ uvedl publicista, podle něhož Západu stojí rozhodně za to rozšiřovat sféru svých hodnot.

„O čem by to bylo, kdybychom postavili klubovnu bohatých a ostatní nepustili za práh,“ ptá se Fištejn, podle něhož nemohou západní země nechat nějaký stát za branou tohoto klubu. „Ukrajina momentálně chce být spojencem,“ upozornil Fištejn, podle něhož nejde o to, jestli se členem NATO Ukrajina stane za 5 let nebo za 17 let.

Fištejn: Ukrajina je pro Rusko klíčová, Putin si na ní ale vylámal zuby (zdroj: ČT24)

„Přání Ruska není zásadní věc. Politik, který by se orientoval především na ruská přání, by byl pošetilý,“ vysvětlil Fištejn, podle něhož existuje celá řada důvodů, aby Rusko bylo vnímáno jako hrozba, ať už jde o ochotu použít zbraně včetně jaderných, nebo riziko napadení Pobaltí s velkou ruskou menšinou. „Když politikům nebude třeba malé Lotyšsko stát za to, tak válka přijde až k nim domů,“ varuje Fištejn.

„Myslím si, že si Rusko vylámalo zuby na své ukrajinské anabázi,“ poukázal Fištejn na to, že Rusko, které plánovalo obsadit celé Novorusko, obsadilo jen třetinu Podněstří. „Od počátku bojů na Ukrajině se stalo mnohé. Ukrajina, která neměla téměř žádnou armádu, ji už má a ta armáda je stále účinnější,“ upozornil Fištejn. „Rusko nemá na tak velký útok peníze,“ vysvětlil, proč se v současnosti velký útok Ruska na Ukrajinu jeví jako velice nepravděpodobný.

Ruští vojáci na Ukrajině
Zdroj: Krasilnikov Stanislav/ČTK/ITAR-TASS

„Rusko nemá jediného spojence, který by s ním chtěl jít do války. Rusko by tak muselo válčit v naprosté izolovanosti,“ dodal Fištejn. „Další Putinova úspěšná válka je téměř vyloučena,“ domnívá se publicista, který si dokáže představit spíše provokace a snahu vyvolat vnitřní potíže na Ukrajině. „Putin se snaží oklamat svět tak, aby jeho další tah nebyl jasný,“ poukázal Fištejn na to, že Putin nyní musí hledat další úspěšný projekt.

„Ruská politika ztroskotala ve snaze o modernizaci,“ vysvětlil Fištejn, proč Rusko volí vystupování jako velmoc. Ruský stát je podle Fištejna veskrze oligarchický. „Můžete mi namítnout, že ukrajinský taky, ale není to pravda,“ poukázal Fištejn na to, že Ukrajina má tak 5 oligarchů. „Tvůrcem oligarchů je samotný Putin. Oligarchové byli jmenováni Putinem, to on jim přiděluje zakázky,“ dodal. Naopak Ukrajina nyní s oligarchy bojuje. „Porošenko byl řádně zvolen, nepřišel k moci proto, že by byl oligarchou,“ uzavřel publicista.