Mistraly nebudou, vzkazuje Hollande Rusku

Paříž - Dodání dvou vrtulníkových lodí Mistral Rusku není možné, protože pro to nebyly vytvořeny potřebné podmínky. Po jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem to řekl francouzský prezident Francois Hollande. O kontraktu chce jednat v pátek v Jerevanu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem během vzpomínkových akcí ke 100. výročí vyvražďování Arménů osmanskými Turky.

Paříž dodávku za téměř miliardu eur (27,4 miliardy Kč) zablokovala loni v listopadu kvůli ruskému záboru ukrajinského Krymu a podpoře separatistického povstání na východě Ukrajiny. Hollande minulou neděli řekl, že Francie a Rusko se snaží nalézt cestu ze vzniklé situace. Moskva opakovaně hrozí mezinárodní arbitráží a upozorňuje, že v případě zrušení smlouvy bude Paříž muset vrátit nejen peníze, ale zaplatit i vysoké penále.

V Jerevanu chce Hollande s Putinem probrat „všechny aspekty“ zablokované smlouvy. Na dnešní tiskové konferenci připustil, že v případě nerealizované dodávky bude Francie muset vrátit Rusku peníze. Hlavním tématem dnešního jednání Hollanda s Porošenkem byla situace na Donbasu a plnění minských mírových dohod. Prezidenti se shodli, že klid zbraní se na východě Ukrajiny v zásadě dodržuje, i když část těžkých zbraní v rozporu s minskou dohodou na frontové linii stále zůstává.

Mistral
Zdroj: ČT24