Ruská raketa selhala při testech

Moskva - Na kosmodromu v Plesecku u Archangelska na severozápadě Ruska se dnes zřítila nově vyvíjená raketa. Informaci o havárii úřady potvrdily, k ohrožení obyvatel ani k dalším škodám prý nedošlo. Podle výrobce splnil test navzdory nehodě stanovené cíle.

„Žádné nebezpečí obyvatelům či životnímu prostředí kvůli této havárii nehrozí. Palivo z rakety není životu a zdraví nebezpečné, ani jiné nebezpečné prvky raketa neobsahovala,“ uvedlo krizové středisko ministerstva pro mimořádné situace.

Podle agentury TASS šlo o protiraketovou zbraň, kterou na severském kosmodromu testovala zbrojařská společnost Almaz-Antej. Odpálen prý byl modernizovaný model rakety Antej-2500, což je podle ruských odborných médií exportní verze protiraketového systému S-300. Kolem zbraní tohoto typu nedávno propukl rozruch, když Rusko oznámilo jejich dodávku Íránu.

Zkouška ruské rakety Angara
Zdroj: ČT24/ČTK/Defence Ministry press service/TASS

Státní firma Almaz-Antej, která se specializuje na vývoj a výrobu prostředků protivzdušné a protiraketové obrany, v současné době vyvíjí modernizovanou verzi těchto protiraket s označením S-500. Zda šlo v Plesecku právě o tuto zbraň, není známo.

Podle výrobce splnil test stanovené cíle, přestože se raketa zřítila. „Kvůli nedostatečné startovní rychlosti došlo v bezpečnostním sektoru k řádnému sebezničení rakety,“ uvedla společnost Almaz-Antej.

Havárie podle serveru newsru.com následovala krátce po zprávách o seškrtání výdajů na vesmírný program v dlouhodobém horizontu o stovky miliard rublů.

Z kosmodromu Pleseck startují hlavně vojenské rakety. Loni tu Rusko vyzkoušelo i svou první novou nosnou raketu pro vesmírný program od rozpadu Sovětského svazu, Angara. Zdůrazňovalo tehdy, že Angara je zároveň první ruskou „zelenou“ raketou, protože nebude využívat jedovaté palivo.

Vydáno pod