Jemenský prezident slibuje návrat do vlasti

Saná - Jemenský prezident Abdar Mansúr Hádí se chystá vrátit zpět do Jemenu. Zpět v zemi zmítané boji s povstalci by se mohl objevit po téměř měsíci, kdy kvůli bezpečnosti uprchl. V televizním projevu ze zahraničí také poděkoval Saúdské Arábii za vojenskou podporu provládních vojáků. Právě Rijád v úterý oznámil konec leteckých náletů na cíle šíitských rebelů – chce se zaměřit na posilování bezpečnosti Jemenu.

Hádí dnes děkoval spojencům za to, že ho podpořili coby legitimního představitele Jemenu. Prohlásil, že on a jeho spojenci „zvítězí a že jakmile budou z Jemenu vytlačeni teroristé, vrátí se, aby pomohl budovat novou armádu a obnovit Jemen“. Řekl rovněž, že z Jemenu odjel „za velkého ohrožení“, které pro něj znamenal puč šíitů. „Spiklenci Jemen zavlekli do krvavé občanské války,“ řekl. Podle něj šíité vyjednali desetibodový plán rozdělení moci s Hádího předchůdcem Alím Abdalláhem Sálihem. Exprezidentovi zůstala věrná část armády, která bojuje se šíity. Jejich hlavním spojencem je Írán.

Šíité dnes pustili na svobodu Hádího bratra Násira Mansúra Hádího, jednoho z armádních generálů Fajsala Radžaba a také ministra obrany Mahmúda Subajhího, které drželi v zajetí na jihu Jemenu od 25. března.

Představitelé šíitů, kteří vyvolali krizi loňským obsazením jemenské metropole Saná a letošním postupem na jih, na dnešek svolali do Saná shromáždění. Vyzvali své stoupence, aby přišli v hojném počtu.

Z jihu Jemenu jsou ale i dnes hlášeny boje, zejména v Adenu a okolí, z Táizzu, Dalí a Húty. Milice věrné Hádímu hodlají proti šíitům dále bojovat, dokud je z oblasti nevytlačí. Ukončení leteckých operací neznamená, že jihojemenský odboj ukončí své pozemní boje, oznámilo velení jihojemenských milicí.

Arabská koalice podle agentury AFP dnes znovu bombardovala šíity, kteří se snažili u Táizzu obsadit základnu obrněné brigády věrné Hádímu. Jižně od Táizzu se pak letadla zaměřila na shromáždění šíitů.

Situace v Jemenu má ke klidu daleko (zdroj: ČT24)