Moskva poodhalila tank nové generace, víc ukáže na Rudém náměstí

Moskva - Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo první snímky nového tanku T-14 Armata, který je už měsíce předmětem spekulací a dohadů zbrojních expertů. Ruský tank nové generace se veřejnosti poprvé oficiálně předvede během přehlídky 9. května na Rudém náměstí.

Ruské ministerstvo obrany spustilo zvláštní internetovou stránku, která obsahuje i seznam a pořadí techniky na přehlídce i s fotografiemi. Novinky jsou stále zahaleny rouškou tajemství, protože jejich klíčové části zakrývají na fotografiích celty.

Kromě Armaty, která jako první tank nové generace budí největší zájem, se v Moskvě ukáže nové stejnojmenné bojové vozidlo pěchoty na stejném podvozku a s automatickým rychlopalným kanónem ráže 30 milimetrů, pásový obrněný transportér a bojové vozidlo pěchoty se shodným názvem Kurganěc, samohybná houfnice Koalicija, kolový obrněný transportér Bumerang a obrněné automobily ve verzích Tajfun-K a Tajfun-U, vytvořené na základě kamionů Kamaz a Ural.

Ruská mezikontinentální raketa Jars
Zdroj: ČT24/mil.ru

Na Rudé náměstí vyjede také mobilní mezikontinentální raketa Jars, představující další vývoj rakety Topol-M, od níž se údajně odlišuje zlepšenou schopností pronikat protiraketovou obranou.

Přehlídky se má zúčastnit více než 16 500 vojáků, 201 kusů vojenské techniky a 143 letadel a vrtulníků. Ruské ministerstvo obrany počítá také s účastí čestných jednotek z desítky spřátelených států: Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Číny, Indie, Mongolska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Srbska a Turkmenistánu.

Armata dá vzniknout dalším typům vozidel, včetně tanku-dronu

„Tank na platformě Armata je určen k využití jako základní bojový tank ruských pozemních vojsk se zásadně novými takticko-technickými charakteristikami a s novým automatickým nabíjením,“ představilo novinku ruské ministerstvo obrany.

První neoficiální snímky Armaty pronikly na internet už letos v březnu, když byl vyfotografován na železničním voze v obci Alabino u Moskvy.

Poprvé byla Armata vyfotografována během převozu po železnici
Zdroj: ČT24/www.themoscowtimes.com

Koncem března se pak T-14 Armata objevila na jednom z videí na serveru YouTube. Záznam pořízený na mobilní telefon zachycuje sedmikolový tank, přitom stávající tanky ruské armády jsou šestikolové. Video bylo pořízeno nedaleko podniku Uralvagonzavod, kde se tanky vyrábí a testují.

Záběry ruského tanku T-14 Armata (zdroj: YouTube) (zdroj: ČT24)

Posádku ochrání speciální kapsle

Armata má ztělesňovat novou generaci obrněnců, a to údajně i s novou koncepcí bezposádkové věže. Posádka totiž má být chráněna v opancéřované „kapsli“ uprostřed vozidla. „Tank vypadá mohutněji než T-72 a T-90, což se vysvětluje množstvím novinek souvisejících s umístěním posádky a motoru a s požadavky, aby z tanku bylo možné vyvinout i těžké bojové vozidlo pěchoty a další modifikace,“ prohlásil nedávno zbrojní expert Konstantin Bogdanov. Všechna vozidla vycházející z tanku T-14 budou mít stejný podvozek, což podle Uralvagonzavodu zjednoduší údržbu a výrazně zlevní výrobu. Do budoucna se plánuje i výroba plně automatického tanku, který bude obdobou bezpilotních letadel.

Výrazným rysem T-14 je hranatá podlouhlá věž, která se více podobá moderním západním tankům, jako jsou americký M1 Abrams nebo německý Leopard 2. Podle Moscow Times se starší ruské tanky vyznačovaly spíše cibulovitou věží. 

Někteří experti předpokládají, že dotažení vývoje a odstranění „dětských nemocí“ T-14 potrvá ještě několik let, jiní se naopak domnívají, že Rusko díky mohutným investicím do zbrojení v posledních letech zaostávání především v elektronických systémech dohnalo.

Nové zbraně jsou součástí obřího programu přezbrojení ruské armády, který Kreml plánuje dokončit v roce 2020. Biliony rublů mají být uvolněny na vývoj a nákup nových palebných prostředků, bojových letounů a lodí i na budování moderní armádní infrastruktury a celkovou reformu ruských ozbrojených sil. Rusko zřejmě vojenský rozpočet na příští rok vzhledem k hluboké hospodářské a finanční krizi upraví, podle odborných médií se ale přezbrojení armády úspory týkat nemají.

Rusko chystá novinky na květnovou přehlídku (zdroj: ČT24)