Větrná bouře zabíjela v Austrálii

Sydney - Austrálii sužuje třetím dnem větrná bouře. Úřady vyhlásily stav přírodní katastrofy. Podle agentury Reuters jsou hlášeni tři mrtví a tři nezvěstní. Před velkou vodou bylo zachráněno už 100 lidí. Bez proudu se ocitly statisíce domácností. V Sydney a dalších městech jdou škody do milionů dolarů. Úřady navíc varují před další bouří, která postupuje k pobřeží.

Vítr dosahuje rychlosti až 135 kilometrů za hodinu a spolu se silným deštěm v celém státě Nový Jižní Wales vyvrací stromy i sloupy elektrického vedení. Zasaženy byly také dopravní sítě. Zaplaveny byly železniční stanice i silnice, mimo provoz jsou semafory. 

V Sydney jsou zpožděné lety - některé musely být odkloněny. Přístav Newcastle, který je největším přístavem na vývoz uhlí na světě, byl uzavřen. Zatím není jasné, kdy se dodávky uhlí zahraničním klientům obnoví.  

Na moři přes noc uvízla výletní loď. „Podle reportů lidí byla ta plavba hrůzostrašná. Nebyli vpuštěni do přístavu, protože byly až desetimetrové vlny. Museli strávit noc na otevřeném moři. Říkali, že to byl opravdu strašný zážitek,“ podotkl spolupracovník ČT.

Filip Koubek, spolupracovník ČT

„Situace se trochu uklidnila, hlavní bouře je za námi. Nešlo ale jen o větrnou bouři – v Sydney spadlo nevídané množství srážek – za dva dny asi jako za dva nebo tři měsíce průměrných srážek v Česku.“

„Nikdy jsme nic takového neviděli“

Na pobřeží způsobuje bouře až jedenáctimetrové vlny. Mnoho pláží, včetně světoznámé Bondi v Sydney, je uzavřeno. Starosta Warringahu Michael Regan řekl BBC, že intenzivní déšť a vítr si vybraly na severních plážích svou daň. "Lidé mi říkali, že nic takového předtím neviděli," uvedl starosta.

Také zástupce komisaře Steven Pearce pro ABC News uvedl, že nikdy takovou bouři nezažil.
„Ještě nikdy netrvala větrná bouře 24 hodin v kuse. Proto jsou takové škody,“ poznamenal.

Tři lidé, dva muži a žena, byli nalezeni mrtví ve městě Dungog zhruba 200 kilometrů severně od Sydney. Podle místních médií jde o starší osoby, které uvízly ve svých domech, když se zvedla záplavová voda.

Další tři lidé jsou pohřešováni poblíž města Maitland, zhruba 165 kilometrů severně od Sydney. Seděli v automobilech, které smetla velká voda. Jeden z místních obyvatel ABC News řekl, že voda stoupala tak rychle, že musel vylézt na strom, aby ho neodnesla spolu s jeho domem.

Spolupracovník ČT: Noc na otevřeném moři prý byla strašná (zdroj: ČT24)

RT: Austrálii postihla nejsilnější větrná bouře za posledních 10 let

K Austrálii navíc postupuje další ničivý živel. „Nadále nás čekají těžké hodiny, protože tento meteorologický útvar dál postupuje,“ uvedl premiér státu Nový Jižní Wales Mike Baird. „Je to nadále velmi nebezpečné,“ dodal.