Ledy tají. Guvernér New Yorku přivezl na Kubu zástupce firem

Havana - Spojené státy pokračují v oteplování vztahů s Kubou. Naposledy to potvrdil guvernér státu New York Andrew Cuomo, který do Havany přicestoval se zástupci řady amerických firem. V podnikání na Kubě jim ale brání obchodní embargo uvalené Washingtonem před více než půlstoletím.

Přelomová cesta guvernéra New Yorku na Kubu (zdroj: ČT24)

Cuomo navštívil komunistickou Kubu jako vůbec první šéf exekutivy jednoho z amerických států. „Máme příležitost konečně urovnat naše vztahy – a moje návštěva je toho skvělým příkladem. Je mi ctí a potěšením, že mohu být součástí tohoto historického okamžiku,“ konstatoval newyorský guvernér. „Věříme, že dochází ke dramatické změně, z níž budou profitovat obyvatelé Kuby i Spojených států,“ prohlásil Cuomo. 

Do Havany přivezl zástupce řady amerických firem. Ty na Kubě hledají podnikatelské příležitosti, což jim ale stále znemožňuje americké obchodní embargo. Americký prezident Barack Obama už o jeho přehodnocení požádal Kongres. „Prezident Spojených států má pravomoc udělit vybraným firmám licence, takže v určitých odvětvích můžeme začít ve vzájemné spolupráci téměř okamžitě,“ oznámil Cuomo.  

S newyorským guvernérem přijeli na karibský ostrov zástupci firem jako Jetblue, Pfizer či Chobani Greek Yogurt.  

Kuba
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Ramon Espinosa

Věci se mění…

Sbližování Washingtonu s Havanou odstartovalo loni v prosinci. Dosavadní konfrontační politika podle Obavy nepřinesla z amerického pohledu kýžené výsledky a je překonaná, zdůvodnil tehdy. Zároveň oznámil, že Spojené státy znovu otevřou na Kubě velvyslanectví. Nedávno spolu lídři obou zemí jednali na panamerickém kongresu v Panamě

Obama také zmírnil některé části protikubánského embarga, včetně částečné možnosti vývozu zboží nebo poskytování služeb. Američané si nyní mohou koupit kubánské doutníky nebo rum. Obyvatelé Kuby zase snáze seženou mobilní telefony. „Živím se jako tesař a většinu nástrojů jsem si musel vyrobit sám. Teď snad seženu nejen profesionální a moderní nářadí, ale třeba i materiály,“ podotkl jeden z obyvatel.  

Prezident Raúl Castro zahájil v roce 2010 v zemi postupné reformy. Slíbil také, že změní volební systém, žádný termín ovšem nepředložil. V nedělních obecních volbách ale poprvé kandidovali kubánští aktivisté Hildebrando Chaviano a Yuniel López – neuspěli, přesto jde o velkou změnu.