Slovenský uran zůstane pod zemí. Alespoň prozatím

Bratislava/Košice - V noci vypršelo povolení na průzkum ložiska uranu u Košic na východě Slovenska. Další licenci úřady firmě Ludovika Energy nevydají. Vyslyšely tak protesty obyvatel. Těžaři za to chtějí hnát Slovensko k soudu.

Společnost Ludovika Energy prováděla průzkum v lokalitě Jahodná-Kurišková od roku 2005. Okamžitě se proti němu zvedla vlna odporu místních obyvatel i ekologů. Ložisko uranových a molybdenových rud totiž spadá do příměstské rekreační oblasti Košic. Pod petici za zákaz těžby uranu se podepsalo přes 100 000 lidí a přidalo se k ní 40 okolních měst a obcí.

„Vítr by mohl roznášet jedovaté látky, radioaktivní prach a podobné věci. Také průnik do spodních vod by mohl být nekontrolovatelný,“ upozorňuje Karol Labaš ze slovenského svazu ochránců přírody.

Průzkum ložiska uranu u Košic
Zdroj: ČT24

Ludovika Energy přišla o právo na těžbu a hrozí arbitráží

Povolení na průzkum ložiska pro Ludovika Energy platilo do roku 2009, kdy bylo sice prodlouženo, ale jeho platnost následně skončila. Společnost pak požádala o jeho prodloužení o dalších deset let, až do roku 2025. Slovenské ministerstvo životního prostředí ale letos v únoru žádost zamítlo. Ludovika Energy rozhodnutí napadla a žádala o jeho přehodnocení v rozkladovém řízení.

Vlastnictví licence na průzkum ložiska s sebou nese i přednostní právo na případnou těžbu. Ludovika Energy se proto chce obrátit na soudy. „Společnost je přesvědčená, že ministerstvo svým rozhodnutím porušilo zákon i Ústavu Slovenské republiky,“ říká její mluvčí Maroš Havran. Firma také naznačuje, že by mohla vyvolat arbitráž a žádat po Slovensku stovky milionů korun.

  • „Žádného arbitrážního procesu anebo soudů se nebojíme. Nemyslíme si, že bychom mohli arbitráž prohrát,“ míní ministr životního prostředí Peter Žiga.
Slovensku hrozí arbitráž kvůli uranu (zdroj: ČT24)

Firma zvažuje podání další žádosti o průzkum

Kromě soudní pře ale firma plánuje i novou žádost o určení průzkumného území. Ochránci přírody tak dnešní konec licence nepovažují za velké vítězství. „Je to jedna bitva, ale válka pokračuje dál. Nebezpečí těžby a zpracování uranu v Košicích ještě zdaleka není zažehnané,“ myslí si Ladislav Rovinský ze svazu ochránců přírody.

Ani vyhrané soudy a arbitráže ale automaticky těžařům nezaručí povolení těžby. Podle ani ne rok starého zákona totiž dobývání radioaktivních látek musí v referendu odsouhlasit lidé z obcí, v jejichž katastrech se ložiska nachází.

Vydáno pod