Šéf Nočních vlků se chlubí, že nápad anektovat Krym může mít Putin od něj

„Pokaždé, když jsem se potkal s Putinem, říkal jsem mu o Sevastopolu, předal jsem mu dary v podobě dopisů a fotografií od lidí a věnoval jsem mu kalendář s obrázky ruských lodí,“ naznačuje šéf motorkářského klubu Noční vlci Alexandr Zaldostanov, že ideu anektovat Krym může mít ruský prezident od něj. V Evropě, přes kterou chystá jízdu na oslavu vítězství Rudé armády ve 2. světové válce, je persona non grata. V Rusku a na Krymu obzvlášť je mnohými veleben jako symbol vlastenectví.

Noční vlci patří k nejstarším, nejznámějším a největším motorkářským klubům v Rusku. KLub vznikl v roce 1989 a původně sdružoval ctitele rockové hudby a tehdejšího prezidenta Gorbačova. Vyřizování účtů a bitvy gangů už jsou prý minulostí. Pro pětitisícový klub s přísným režimem je dnes zásadní podpora politiky Vladimira Putina. Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu dokonce ocitli na sankčním seznamu USA. Putin jim udělil státní vyznamenání. Zaldostanovi za „aktivní práci při vlastenecké výchově mládeže“.

„Amerika je zlo spolu s celým západním světem. My všichni se spojíme a postavíme se proti takovému světu. Taková je jejich ideologie, kterou nijak neskrývají,“ říká Anatolij Suchov, šéfredaktor časopisu MOTO. Noční vlci se netají ani pomocí proruským vzbouřencům na východě Ukrajiny. „Kde jsou Noční vlci, tam je Rusko,“ říká jejich šéf, který stál také při zrodu prokremelského hnutí Antimajdan.

Šéf Nočních vlků Zaldostanov je oblíbencem Vladimira Putina (zdroj: ČT24)

Podle ruských liberálních médií jsou Noční vlci gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry. Předloni byli členové klubu údajně zapleteni do přestřelky se znepřáteleným motorkářským gangem Tři cesty, která se neobešla bez obětí na životech. „Uvnitř Ruska bojujeme s pátou kolonou, s těmi, kteří pracují pro zahraniční státy,“ kontruje Zaldostanov.

Už v sobotu se Noční vlci vydají přes Polsko a Česko do Berlína. „Dnes už máme z Česka hodně telefonátů. Lidé se s námi chtějí setkat, doprovázet nás a připojit se do naší kolony,“ tvrdí Zaldostanov. Půjde podle něj o klidnou jízdu ve stopách vojáků, kteří bojovali proti fašismu. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) i polská premiérka Ewa Kopaczová jízdu označili za provokaci.

"Cesta vítězství", která má být oslavou vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem ve druhé světové válce, má z Ruska směřovat do Minsku, Vratislavi, Brna, Bratislavy, Vídně, Mnichova, Prahy a přes německá města Torgau a Karlshorst do Berlína. Z Moskvy chtějí motorkáři vyjet 25. dubna a do Berlína plánují dorazit 9. května.

Průjezd kolony "Cesta vítězství" Českou republikou
Zdroj: ČT24